Ascunzatoarea secretă unde au fost înfiinţate cele mai puternice instituţii financiare existente. Se află în interiorul unei adevărate fortăreţe naturale

Postat la 07 septembrie 2020 1942 afişări

Ascunzatoarea secretă unde au fost înfiinţate cele mai puternice instituţii financiare existente. Se află în interiorul unei adevărate fortăreţe naturale

Hotelul Mount Washington este construit în zona Munţilor Albi din nordul statului american New Hampshire.Elegantul hotel se află între pădurea Breton şi bazele Muntelui Washington, care are cel mai înalt vârf din nord-estul Statelor Unite. Tot aici se află şi sculpturile cu preşedinţi americani.    „Este o fortăreaţă din granit”, spune Craig Clemmer, directorul de vânzări şi marketing al hotelului. „Chiar şi în prezent, hotelul este păzit geografic de munţi care înconjoară valea. Poţi cu uşurinţă să interzici intrarea în zonă blocând un singur drum. Este înconjurat de 800.000 de acri de munţi. Cine ar face alpinism pentru a ajunge aici?”, descrie el locul, scrie BBC.

Acesta este, de altfel, principalul motiv pentru care hotelul Muntele Washington a fost ales ca fiind locul de găzduire a unei întâlniri secrete din perioada celui de Al Doilea Război Mondial - o întâlnire care a conturat politicile economice globale ale prezentului. În luna iulie 1944, reprezentanţii a 44 de ţări ale Aliaţilor s-au întâlnit aici pentru a realiza un cadru pentru cooperarea economică internaţională. La acea întâlnire s-a creat Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială, care au stabilit primele reguli necesare pentru menţinerea stabilităţii economice globale.

În perioade economice incerte, FMI, care are sediul central în Washington şi are acum 189 de membri, reapare în centrul atenţiei. Principiile stabilite atunci au contribuit la prosperitatea de după criza economică din 2008, iar 2020 a adus o nouă provocare: pandemia de COVID-19 şi recuperarea economică în acest context. Principiile pe baza cărora funcţionează FMI-ul se bazează pe ideile economistului John Maynard Keynes axate pe cheltuieli guvernamentale mari şi taxe scăzute, în scopul stimulării cererii consumatorului. Acestea ar fi contracarat efectele Marii Depresiuni din anii 1930.

Timp de trei săptămânii, delegaţii au dezbătut un set de reguli economice care au devenit Sistemul Bretton Woods, care include formarea FMI şi a Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, precum şi a braţului acesteia de împrumuturi, Banca Mondială. Acordul Breton Woods nu a fost schimbat până în 1946. Un război trebuia câştigat mai întâi. Singura ţară care nu a fost de acord cu semnarea finală a fost Rusia - iar ruptura a pavat calea izolată pe care se află şi astăzi. Economiştii se adună în continuare la Hotelul Muntele Washington pentru summit-uri şi predici, sărbătorind practic realizările de aici.

Camera unde a fost semnat Acordul Breton Woods, Camera de Aur (Gold Room), include poze ale delegaţilor. Masa folosită pnetru semnare este încă acolo, fiind înconjurată de aceleaşi scaune pe care au stat delegaţii atunci.  În sala mare de bal, între orele 10 şi 15 în fiecare zi, delegaţii au ascultat teoriile lui Keynes şi argumente pro şi contra. Între acele camere se află şi scările pe care Keynes s-a prăbuşit după un atac de cord.  Deschis în 1902, hotelul Muntele Washington a fost construit de magnatul din industria cărbunelui Joseph Stickey.

Cititi continuarea aici 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
financiar,
infiintare,
institutii,
hotel

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.