Armata incepe sa fraternizeze cu protestatarii din Egipt (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 29 ianuarie 2011 19 afişări

O parte dintre militarii trimisi de regimul presedintelui egiptean Hosni Mubarak sa potoleasca manifestatiile de protest din toata tara au inceput sa fraternizeze cu demonstrantii in cursul zilei de sambata.

The New York Times a relatat ca armata s-a alaturat miilor de protestatari care se luptau cu fortele politiei egiptene trimise sa apere Ministerul de Interne de la Cairo, in cursul dupa-amiezii de sambata, Demonstrantii au aruncat in cladire cu pietre, coctailuri Molotov si au incendiat cateva masini din zona. Totusi, militarii au refuzat sa faca ceea ce le cereau demonstrantii, respectiv sa deschida focul contra politistilor ce aparau cladirea contraatacand cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc.

In zona au ramas balti de sange, de la ranitii in cursul luptei, iar bilantul violentelor, dupa o saptamana de proteste, a crescut sambata la peste 100, dupa estimarea postului TV Al-Jazeera, care a avut trimisi la mai multe morgi din tara, inclusiv la Alexandria, unde ciocnirile au fost cu deosebire violente in cursul diminetii de sambata, iar fortele de ordine ar fi tras in oameni cu gloante adevarate.

Transmisie LIVE - Postul TV Al-Jazeera in limba engleza

In alte parti ale capitalei, soldatii i-au invitat pe opozantii din strada sa se urce in vehiculele lor ca sa se fotografieze impreuna, iar la Alexandria, demonstrantii le-au adus ceai militarilor. Presa straina este foarte atenta la comportamentul armatei, pentru ca de ea depinde daca Mubarak va mai putea sau nu sa ramana presedintele tarii.

Mubarak l-a numit sambata pe Ahmed Shafik, general in retragere, ca prim-ministru, dupa ce vineri a demis intregul cabinet spre a-i convinge pe demonstranti ca este decis sa schimbe cursul politicii, sa combata coruptia incriminata de ei si sa creeze conditii pentru relansarea economiei si reducerea somajului (circa 9% din populatia activa, insa mai ridicat in randul tinerilor).

Mai importanta insa decat numirea lui Shafik a fost desemnarea, pentru prima data de cand Mubarak a preluat puterea in Egipt in 1981, a unui vicepresedinte, in persoana lui Omar Suleiman (71 de ani), seful serviciilor speciale ale tarii si un bun diplomat, apreciat deopotriva in SUA, in Israel si in Palestina. Miscarea este considerata de analisti drept un prim pas spre o tranzitie a puterii de la Hosni Mubarak (82 de ani) in alta directie decat spre fiul sau Gamal, pe care pana acum toata lumea il considera drept succesorul desemnat la conducerea Egiptului.

Faptul ca atat Shafik, cat si Suleiman sunt oameni care provin din armata denota, in opinia unor comentatori, ca Mubarak ar actiona la comanda structurilor militare si ca, in ciuda gesturilor de bunavointa ale soldatilor fata de protestatarii din strada, armata va fi cea care ii va asigura o iesire onorabila din scena presedintelui. "Armata tine mai mult la stabilitate decat la presedinte. Probabil vor anunta in curand ca presedintele este bolnav si Suleiman va lua puterea pana la alegerile prezidentiale", sustine John R. Bradley, autor al unei carti despre viata politica din Egipt.

Protestatarii nu sunt multumiti de numirea lui Suleiman, pe care il considera la fel de corupt si de condamnabil ca orice alt demnitar din cercul lui Mubarak. "Nici Mubarak, nici Suleiman, suntem saturi de americani!", a scandat multimea adunata in piata Tahrir din Cairo.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/armata-incepe-sa-fraternizeze-cu-protestatarii-din-egipt-video-7931765
7931765
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.