Aproape 70% dintre persoane care intră pe platformele Olx şi Storia sunt în căutarea unei locuinţe de cumpărat, majoritatea în intervalul 60.000-100.000 euro; 23% vor doar să închirieze

Autor: Roxana Rosu Postat la 13 decembrie 2021 53 afişări

Aproape 70% dintre persoane care intră pe platformele Olx şi Storia sunt în căutarea unei locuinţe de cumpărat, majoritatea în intervalul 60.000-100.000 euro; 23% vor doar să închirieze

Aproape 70% dintre persoane care intră pe platformele Olx şi Storia sunt în căutarea unei locuinţe de cumpărat, circa o treime orientând-se către un apartament sau o casă cu un preţ de 60.000-100.000 euro.

În acelaşi timp, 23% vor doar să închirieze, aproape 85% dintre clienţi căutând o locuinţă sub pragul de 350 euro pe lună.

Potrivit unei analize realizată de cele două siteuri, o bună parte dintre clienţii platformelor îşi îndreaptă atenţia către o casă (peste 34%) sau un apartament cu 2 camere (32%), urmat de apartament cu 3 camere (16%), garsonieră sau studio (15%) şi, în final, apartament cu 4 sau mai multe camere (3%).

În ceea ce priveşte gradul de finisare şi mobilare, peste 70% dintre respondenţi ar prefera locuinţele complet finisate (la cheie), iar mai bine de 46% ar înclina spre o locuinţă nemobilată.

Cifrele arată, de asemenea, că 53% dintre români preferă să se ocupe de amenajarea locuinţei singuri ori cu ajutorul rudelor şi prietenilor, 26% ar chema o echipă de meşteri particulari şi doar 21% ar apela la o firmă de construcţii.  

„Aşa cum reiese din datele prezentate de Storia.ro şi OLX Imobiliare, interesul românilor de a avea o proprietate a lor rămâne în continuare unul crescut la nivel naţional, în ciuda actualului context pandemic. Ne bucurăm, astfel, să venim în întâmpinarea celor care doresc să achiziţioneze ori să închirieze o locuinţă cu informaţii utile, de interes pentru mai multe segmente de consumatori.”, a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro & OLX Real Estate.

 O altă concluzie a sondajului este că vechimea imobilului pare să nu conteze, pentru această variantă de răspuns optând 57% dintre cumpărători şi 69% dintre chiriaşi. Luând în calcul structura pe grupele de vârstă a respondenţilor, 1 din 3 tineri (18-34 ani) vrea o locuinţă într-o clădire nouă (casă nouă sau apartament în bloc nou), spre deosebire de 1 din 5 respondenţi cu vârste cuprinse între 35 şi 55 ani.

Dintre românii cu buget de achiziţie de peste 100.000 euro, doar 8% ar fi interesaţi să cumpere o locuinţă într-o clădire veche, în contrast cu 34% care s-au pronunţat în favoarea achiziţiei unei locuinţe într-o clădire nouă; pentru cei 58% rămaşi, nu are importanţă dacă imobilul este unul vechi sau nou.

Aproape jumătate din chiriaşii care au participat la studiul iniţiat s-au arătat mulţumiţi de ofertele existente pe piaţa imobiliară – 41% spun că reuşesc să descopere locuinţe pe măsura aşteptărilor. La polul opus, cumpărătorii s-au arătat mai puţin satisfăcuţi de ofertele disponibile, 45% afirmând că nu prea găsesc ce le place şi locuinţele disponibile nu corespund aşteptărilor legate de mobilier şi design.

În topul îmbunătăţirilor existente pentru care românii ar fi dispuşi să plătească mai mult, la cumpărare sau închriere, se află: centrală termică proprie (49%), obiecte sanitare moderne şi de calitate (38%), instalaţie electrică (35%) şi instalaţie sanitară (33%) schimbate recent, bucătărie utilată (31%). De asemenea, mai mult de 1 din 5 respondenţi ar fi de acord să plătească în plus şi pentru parchet, pereţi nivelaţi şi proaspăt vopsiţi, uşă metalică şi balcon închis.

Pe fondul pandemiei, bugetul de renovare/amenajare a scăzut pentru 43% dintre chiriaşi şi 35% dintre cumpărători. Doar 1 din 5 români a afirmat în cadrul acestui studiu că bugetul disponibil pentru renovare şi amenajări a crescut. În principal, tinerii cu vârste cuprinse între 18-34 ani au la dispoziţie bugete mai mici, pe când consumatorii de peste 55 ani dispun de bugete stabile.

Cea mai mare parte dintre cumpărători (28%) au spus ca pot investi între 1.000-5.000 euro, pe când 43% dintre chiriaşi au menţionat că nu sunt dispuşi să investească deloc în locuinţa pe care o vor închiria. Cei care vor, totuşi, să aducă îmbunătăţiri ar plăti sub 500 euro, acest răspuns fiind ales de 38% dintre chiriaşi.

În acelaşi timp, 27% dintre cei care caută proprietăţi de peste 100.000 euro ar fi dispuşi să plătească peste 20.000 euro pentru renovare/amenajare şi mobilier.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
apartament,
locuinta,
locuinte,
buget

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.