Antreprenori locali. Producătorul de lactate Artesana: Este fundamental greşit să ne uităm la adaosul comercial ca la ceva care trebuie redus pentru că aşa hotărăşte un guvern

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 02 iulie 2023 52 afişări

Antreprenori locali. Producătorul de lactate Artesana: Este fundamental greşit să ne uităm la adaosul comercial ca la ceva care trebuie redus pentru că aşa hotărăşte un guvern

Daniel Donici, managing partener la Artesana, producător local de lactate, spune că mecanismele pie­ţei libere ar tre­bui să fie lăsate să regleze preţurile, lu­cru care se în­tâm­­plă oricum, iar că decizia guver­nu­lui de a stabili un procent maxim al adaosului co­mer­ci­al practicat de un producător şi de un retailer poate adânci confuzia care se face, în mod frecvent, între adaos comercial şi profit.

„În opinia mea, ca economist trecut prin tranziţie (de la economia planificată la cea capitalistă), consider că este fundamental gre­şit să ne uităm la adaosul comercial ca la ceva care trebuie redus pentru că aşa hotă­răşte un guvern“, consideră antreprenorul, ca­re con­du­ce o companie cu afaceri de 24 mil. lei anul trecut. În plus, el crede că de cele mai multe ori autorităţile române acţionează asupra simptomelor, nu asupra cauzelor bolii. „Atâta timp cât nu avem infrastructură (dru­muri, autostrăzi, sisteme de irigaţii, etc), sub­venţii la nivelul colegilor din ţările din vest şi mecanisme de reglare a pieţei corecte şi previzibile (de tipul regulilor privind acce­sul producătorilor în retail - aici a existat un de­mers lăudabil cu plafonul de minimum 50% produse româneşti la raft), precum şi o pre­dictibilitate a sistemului monetar şi fiscal, nu putem avea pretenţia să avem preţuri mici şi stabile. Cel puţin, nu la alimente“, crede Daniel Donici. De asemenea, el consideră că singura instituţie abilitată să intervină asupra inflaţiei este Banca Naţională, care are toate mecanismele să facă asta, fără a crea haos.

Pe de altă parte, cu privire la acordul vo­luntar dintre retaileri şi procesatorii de lapte, care a avut ca scop reducerea preţului la lap­tele de consum, Daniel Donici spune că a­ceas­tă scădere a preţurilor a ajutat compania, dar această reducere ar fi existat şi fără acest acord. De altfel, Consiliul Concurenţei a a­nun­ţat că din datele analizate de instituţie pre­ţul la raft al laptelui proaspăt, de prove­ni­enţă românească, a continuat să scadă înregis­trând în medie reduceri de peste 20% în iunie.

„Dacă ne raportăm strict la lapte, trebuie să menţionez că, odată cu darea în funcţiune a noii fabrici, abia din luna martie am început să livrăm lapte convenţional (adică fără certificare ecologică/bio, şi astfel am intrat pe o piaţă cu o adresabilitate mult mai mare), care are o evoluţie foarte bună.“

„Dar avem nevoie de un istoric mai mare, de minim 6 luni, pentru a face o analiză completă“. El adaugă faptul că Artesana nu a simţit fenomenul de dowtrading din retail, iar cererea pentru produsele companiei creşte mai repede decât scade piaţa. De altfel, jucători din piaţă spuneau că românii sunt mai atenţi la cumpărături, cumpără fie mai puţin, fie mai ieftin.

Producătorul Artesana a pus în funcţiune noua fabrică de lactate din Tecuci, judeţul Galaţi, în luna martie, după investiţii totale de 6 mil. euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Artesana,
producator,
lactate,
antreprenori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.