ANPC: Nu există risc real de infecţie prin alimente, nici de la ambalajele alimentelor

Autor: Andreea Tobias Postat la 22 aprilie 2020 186 afişări

ANPC: Nu există risc real de infecţie prin alimente, nici de la ambalajele alimentelor

Nu există risc real de infecţie cu noul coronavirus prin alimente şi nici de la ambalajele alimentelor, spune directorul ANPC, Paul Anghel. Acesta îi linişteşte pe cumpărători: coronavirusul nu se pot multiplica în alimente, ci are nevoie de un animal sau de o gazdă umană pentru a se multiplica.

Potrivit lui Paul Anghel, nu există risc real de infecţie prin alimente: „din comunicarile transmise de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) rezultă că nu există niciun raport sau alte evidenţe de transmitere a bolii COVID -19 prin consumul de alimente. Coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente, ele au nevoie de un animal sau de o gazdă umană pentru a se multiplica. Nu există informaţii privind prezenţa în aliment a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor”.

Directorul general al ANPC scrie, de asemenea, că nu există risc real de contaminare din ambalajele alimentare.

„Deşi studiile recente arată că virusul SARS-CoV-2 persistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe mai dure (oţel, plastic) nu există nicio dovadă că ambajele contaminate transmit infecţia”, susţine Paul Anghel.

Totodată, potrivit acestuia, există reguli implementate de igienă şi bune practici: „operatorii din domeniul alimentar au deja reglementate, implementate şi verificate regulile de igienă, acestea având ca scop evitarea contaminării alimentelor cu agenţi patogeni, inclusiv cu cei responsabili de COVID -19”, dar şi măsuri sociale suplimentare în contextul COVID-19. Cu toate acestea, în magazine trebuie păstrată distanţarea fizică, trebuie evitate contactele externe şi respectate măsurile suplimentare de igienă.

În magazine, clienţii trebuie să aibă la dispoziţie dezinfectanţi sau şerveţele de unică folosinţă, trebuie să fie informaţi corect şi corespunzător privind regulile de igienă, coşurile de cumpărături, cântarele şi mânerele trebuie curăţate des, iar produsele de panificaţie trebuie plasate în vitrine din plexiglas.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
anpc,
coronavirus,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.