Lovitură pentru a treia economie a lumii: Exporturile au scăzut cu 11,7% în luna martie, iar analiştii consideră că nu a resimţit încă impactul total al crizei

Autor: Alex Ciutacu Postat la 21 aprilie 2020 270 afişări

Lovitură pentru a treia economie a lumii: Exporturile au scăzut cu 11,7% în luna martie, iar analiştii consideră că nu a resimţit încă impactul total al crizei

Exporturile Japoniei, a treia cea mai mare economie a lumii, au scăzut cu 11,7% în luna martie, în comparaţie cu anul trecut, în timp ce importurile au scăzut doar cu 5%, ceea ce arată efectele întârziate ale crizei asupra ţării, potrivit FT.

Analiştii se aşteptau la o scădere de circa 10% atât la nivelul exporturilor, cât şi la nivelul importurilor, în contextul în care marii exportatori japonezi sunt expuşi puternic la scăderea cererii înregistrată la nivel global.

În ceea ce priveşte destinaţiile, exporturile către SUA au scăzut cu 16,5% ca valoare, în timp ce exporturile către Europa au înregistrat un declin de 13,2%, iar cele către Asia un declin de 9,4%.

Cele mai afectate sectoare sunt cel auto, cu o scădere de 13,1%, şi cel al maşinăriilor grele, care a scăzut cu 17,9%.

Cu toate acestea, analiştii consideră că Japonia nu a resimţit încă impactul total al crizei.

„Uitându-ne înainte, am creionat o scădere de 30% de la trimestru la trimestru pentru exporturile de bunuri şi servicii în trimestrul doi, care ar depăşi cel mai mare declin înregistrat de Japonia în timpul crizei financiare globale”, a notat Tom Learmouth, analist specializat pe economia Japoniei, în cadrul Capital Economics.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
scadere,
exporturi,
japonia,
economie,
lovitura,
timp

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.