Strigătul de ajutor al Spaniei către Uniunea Europeană: Un fond de revenire în valoare de 1.500 miliarde euro, care să le ofere statelor subvenţii, nu credite

Autor: Alex Ciutacu Postat la 21 aprilie 2020 161 afişări

Spania le-a cerut liderilor din Uniunea Europeană să aprobe un fond de 1.500 miliarde euro prin care să acorde finanţări pentru repornirea economiilor blocului european şi pentru a preveni declinul ţărilor grav afectate în faţa celor care au fost mai pregătite pentru criză.

Nadia Calvino, vicepremier pentru economie, le-a spus jurnaliştilor FT, marţi, că aşa-numitul fond de revenire ar trebui să finanţeze prin subvenţii, nu prin credite, pentru a proteja piaţa internă a blocului european în faţa statelor care sunt poziţionate mai bine, care au o poziţie financiară mai bună şi care ar putea să facă mutări la limita regulilor de concurenţă.

„Răspunsul european la această criză nu poate fi supraîndatorarea anumitor ţări. Trebuie să ne asigurăm că protejăm funcţionarea pieţei interne...Nu poate fi un răspuns în care anumite ţări îşi susţin economiile într-o manieră mai generoasă decât altele”, a spus Nadia Calvino.

Blocul european trebuie să fie „foarte vigilent” în privinţa relaxării regulilor ajutorului de stat, astfel încât „garanţiile oferite companiilor să fie similară în toată Uniunea Europeană” a adăugat ea.

Ţări precum Germania au anunţat pachete economice mai mari în lupta cu efectele economice ale crizei, faţă de Italia şi Spania – cele mai afectate ţări şi cele care se confruntă cu cele mari costuri de finanţare.

Aceste comentarii întăresc criticile aduse de preşedintele Emmanuel Macron, care a declarat într-un interviu pentru FT că lipsa de uniformitate a răspunsului de tip ajutor de stat va aduce o serie de perturbări care în mod normal ar fi interzise prin tratatele blocului european.

Spania a înregistrat peste 20.000 de decese cauzate de COVID-19 şi a impus o carantină de cinci săptămâni.

Luni, Banca Spaniei a avertizat că PIB-ul ţării se va contracta cu până la 13,6% în 2020 – în funcţie de perioada pe care se vor întinde restricţiile.

Banca centrală a mai spus că datoria raportată la PIB ar putea ajunge la un nivel de 120% faţă de 100% în prezent.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.