Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Consumul privat, principala componentă a PIB, îşi va tempera creşterea la 5% în 2020

Autor: Cristina Bellu Postat la 07 ianuarie 2020 42 afişări

Consumul privat, principala componentă a PIB, îşi va încetini ritmul anual de creştere de la 7,3% în 2018, la 5,3% în 2019, respectiv 5% în 2020, pe fondul perspectivelor de rebalansare a politicii economice interne, este de părere Andrei Rădulescu, director Analiza Macroeconomică la Banca Transilvania.

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Consumul privat, principala componentă a PIB, îşi va tempera creşterea la 5% în 2020

Consumul privat, principala componentă a PIB, îşi va încetini ritmul anual de creştere de la 7,3% în 2018, la 5,3% în 2019, respectiv 5% în 2020, pe fondul perspectivelor de rebalansare a politicii economice interne, este de părere Andrei Rădulescu, director Analiza Macroeconomică la Banca Transilvania.

“Pe de altă parte, prognozăm o redinamizare a consumului privat la 6% în 2021 şi 2022”, spune Andrei Rădulescu într-o analiză a băncii.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat astăzi datele cu privire la dinamica comerţului cu amănuntul (barometru pentru consumul privat) , principala componentă a PIB) în luna noiembrie 2019.

Statisticile indică încetinirea ritmului anual de creştere spre cel mai redus nivel din iunie, evoluţie care exprimă creşterea gradului de prudenţă în contextul provocărilor din sfera echilibrului macroeconomic.

“Cu toate acestea, comerţul cu amănuntul a evoluat la un ritm peste potenţial pentrua patra lună la rând în noiembrie, confirmându-se climatul pozitiv din sfera consumului, susţinut de mix-ul relaxat de politici economice”, susţine Andrei Rădulescu.

Astfel, conform INS volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul a crescut pentru a şasea lună consecutiv în noiembrie, cu un ritm lunar de 0,8%, în atenuare de la 0,9%, nivelul înregistrat în octombrie.

Se evidenţiază creşterea vânzărilor de bunuri nealimentare cu o dinamică lunară de 3,5%, cea mai bună evoluţie din ianuarie.

De asemenea, vânzările de bunuri alimentare, băuturi şi tutun au consemnat un avans lunar de 0,3%. Pe de altă parte, vânzările de carburanţi în magazine specializate s-au ajustat cu un ritm lunar de 2,7% în noiembrie.

Datele INS mai indică o încetinire a ritmului de creştere anuală a comerţului cu amănuntul de la 6,8% în octombrie la 6,5% în noiembrie -minimul din iunie.

Evoluţia afost determinată de temperarea vânzărilor de carburanţi în magazine specializate, de la 6,2% în octombrie la 1,8% în noiembrie, cea mai slabă evoluţie din iunie.

De asemenea, ritmul anual al vânzărilor de bunuri alimentare, băuturi şi tutun a încetinit de la 8,1% în octombrie la 7,0% în noiembrie (minimul din septembrie). Pe de altă parte, dinamica anuală a vânzărilor de bunuri nealimentare a accelerat de la 6,1% în octombrie la 8,5% în noiembrie, evoluţie susţinută de climatul pozitiv din piaţa forţei de muncă şi din piaţa creditului.

Prin urmare, în perioada ianuarie-noiembrie 2019 volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul a urcat cu 7% an/an, evidenţiindu-se majorarea componentei bunuri nealimentare cu 8,5% an/an, pe fondul creşterii venitului real disponibil al populaţiei şi nivelului redus al costurilor reale de finanţare.

De asemenea, vânzările de carburanţi în magazine specializate au consemnat un avans de 6,6% an/an, evoluţie influenţată şi de declinul cotaţiilor internaţionale la ţiţei. Nu în ultimul rând, vânzările de bunuri alimentare/băuturi/tutun au urcat cu 5,6% an/an la 11 luni din 2019.

“Conform estimărilor econometrice elaborate dinamica anuală a comerţului cu amănuntul s-a poziţionat peste potenţial pentru a patra lună consecutiv în noiembrie. Pe de altă parte, se evidenţiază tendinţa de încetinire a dinamicii anuale a componentei structurale a comerţului cu amănuntul spre minimul din septembrie 2014, aspect care confirmă maturitatea ciclului post-criză”, concluzionează  Andrei Rădulescu.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.