Gigantul Franklin Templeton, administrator la Fondul Proprietatea, pierde banii investitorilor: Ieşirile de capital din ultimii şase ani ating un nivel alarmant

Autor: Alex Ciutacu Postat la 07 ianuarie 2020 118 afişări

Gigantul Franklin Templeton, administrator la Fondul Proprietatea, pierde banii investitorilor: Ieşirile de capital din ultimii şase ani ating un nivel alarmant

Franklin Templeton, gigantul manager de fonduri care administrează în România Fondul Proprietatea, se confruntă în mod constant în ultimii şase ani cu ieşirile masive de capital, în contextul în care în primele 11 luni din 2019 investitori au retras circa 21 miliarde dolari din fondurile managerului.

Potrivit FT, Franklin Templeton a înregistrat mai multe ieşiri de capital decât orice alt manager de fondurui din SUA în 2019, conform datelor agregate de grupul de cercetare Morningstar.

Investitorii au retras circa 21 miliarde dolari din fondurile mutuale ale companiei şi din ETF-urile (n.red: fonduri care se tranzacţionează) Franklin Templeton în primele 11 luni ale anului trecut, adică 430 milioane doari pe săptămână.

Ieşirile de capital reprezintă o constantă într-un şir lung de investitori care îşi retrag banii din 2014 până în prezent. La finalul lunii noiembrie 2019, Franklin Templeton gestiona active de 692 miliarde dolari.

Totalul activelor gestionate a scăzut cu un sfert în ultimii cinci ani, în ciuda randamnetelor bune din piaţă – care au reuşit să mascheze parţial ieşirile de capital.

Investitori s-au retras cel mai mult din vehiculul Templeton Global Bond Fund condus de cunoscutul investitor Michael Hasenstab, care a cheltuit 4,6 miliarde dolari pentru răscumpărări.

Hasenstab şi-a făcut un nume pe baza pariurilor curajoase pe datorii suverane ieftine, însă a fost prins pe picior greşit de două evoluţii geopolitice pe care nu le-a putut anticipa. Fondul său a pierdut în mare parte raliul titlurillor de stat americane, în timp ce a înregistrat pierderi masive pe datoria Argentinei. Când preşedintele argentinian Maurico Macri a trebuit să părăsească conducerea ţării, fondul lui Hasenstab a pierdut 1,8 miliarde dolari într-o singură zi.

Alte fonduri care au pierdut active includ Franklin Mutual SharesFund, un fond care are ca specific piaţa de capital din SUA – fond care a pierdut 3,4 miliarde dolari. În acelaşi timp, un alt fond care a pierdut circa 3 miliarde dolari în urma ieşirilor de capital este Franklin Mutual Global Discovery Fund, un fond care are ca specific pieţele de capital globale.

În România, Franklin Templeton este manager la Fondul Proprietatea. Fondul Proprietatea a încheiat anul 2019 cu o creştere de 37%, la o capitalizare de circa 9 milairde lei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.