Andreas Treichl, preşedinte Erste Group: Ultimii 25 de ani au fost o aventură. Erste a ajuns de la o valoare de 1,5 mld.euro în 1998 la 15 mld euro acum

Autor: Roxana Rosu Postat la 21 noiembrie 2019 27 afişări

Erste Group, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Europa Centrală şi de Est, a ajuns la o capitalizare de 15 miliarde euro, faţă de 1,5 miliarde euro în urmă cu 20 de ani, când s-a listat la bursa austriacă, în timp ce profitul net a crescut de la 133 milioane euro în 1998 la peste 1,5 miliarde euro în prezent, a amintit Andreas Treichl, care a condus grupul austriac în ultimul sfert de secol.

Andreas Treichl, preşedinte Erste Group: Ultimii 25 de ani au fost o aventură. Erste a ajuns de la o valoare de 1,5 mld.euro în 1998 la 15 mld euro acum

Erste Group, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Europa Centrală şi de Est, a ajuns la o capitalizare de 15 miliarde euro, faţă de 1,5 miliarde euro în urmă cu 20 de ani, când s-a listat la bursa austriacă, în timp ce profitul net a crescut de la 133 milioane euro în 1998 la peste 1,5 miliarde euro în prezent, a amintit  Andreas Treichl, care a condus grupul austriac în ultimul sfert de secol.

”Ultimii 25 de ani au fost o aventură. Am pornit ca o bancă de economii din Viena, un oraş care avea atunci aproximativ 1,6 milioane de locuitori şi am ajuns astăzi una cea mai importantă bancă digitală dintr-o regiune cu 70 milioane locuitori. Când ne-am listat am fost evaluaţi la 1,5 miliarde euro, iar acum am ajuns la 15 miliarde euro”.

În cazul profitului net, creşterea a fost la fel de spectaculoasă, de la 133 milioane euro în primul an de prezenţă pe Bursă, în 1998, la 1,5 miliarde eur în prezent.

”Uneori simt nevoia să mă ciupesc ca să cred toate aceste lucruri. Între aceste două momente au fost bineînţeles multe suişuri şi coborâşuri,  dar o să termin unde am început: a fost o evoluţie impresionantă şi a fost un real privilegiu pentru mine să fiu parte a acestei călătorii”, a mai spus Andreas Treichl în cadrul celei de-a noua ediţii a Capital Markets Day, eveniment organizat la Viena. El se pregăteşte acum să devină preşedinte al Fundaţiei Erste, cel mai mare acţionar al Erste Group.

Cu această ocazie, Erste Group a emis o nouă prognoză pe termen mediu cu privire la rezultatele financiare ale grupului, ţintind creşterea veniturilor din comisioane bancare la 2,4 miliarde euro şi reducerea raportului cost/venit la 55% până în 2024.

În plus, conducerea băncii a subliniat ritmul rapid de adopţie a soluţiilor digitale în regiune şi rolul Erste în acest context, după implementarea cu succes a platformei George. 

Grupul a emis şi o nouă grilă pentru 2020 a ROTE (Rentabilitatea activelor tangibile) de peste 10%, al şaselea an consecutiv în care indicatorul are o valoare de două cifre.

Grupul austriac Erste, proprie­ta­rul BCR, a raportat pentru pri­mele nouă luni ale anului un profit net de 1,22 mi­liarde de euro, nivel similar cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2018 şi venituri operaţionale de peste 5,3 mld. euro, echivalentul unei creş­teri de aproape 6%. Venitul net din dobânzi a crescut cu 4,3%, la 3,5 mld. euro în principal în Cehia, dar şi în România şi Ungaria, în timp ce venitul net din taxe şi comisioane a fost de 1,4 mld. euro, plus 3,7%, susţinut în principal de veni­turile din serviciile de plăţi, creditare şi admi­nistrarea de active. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
miliarde,
crestere,
erste,
banca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.