Analiză UNSAR: Avariile la instalaţiile de apă, cauza a peste 50% din dosarele de daună despăgubite prin asigurări facultative de locuinţe

Autor: Mircea Nica Postat la 15 mai 2022 107 afişări

Aproximativ 54% din totalul daunelor provocate locuinţelor din România în 2021 au fost cauzate de avarierea accidentală a conductelor de apă, a instalaţiilor sanitare de apă şi canalizare ale imobilelor, precum şi de inundaţiile provocate de vecini, potrivit unei analize efectuate în rândul companiilor de asigurări membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare (UNSAR).

Analiză UNSAR: Avariile la instalaţiile de apă, cauza a peste 50% din dosarele de daună despăgubite prin asigurări facultative de locuinţe

Aproximativ 54% din totalul daunelor provocate locuinţelor din România în 2021 au fost cauzate de avarierea accidentală a conductelor de apă, a instalaţiilor sanitare de apă şi canalizare ale imobilelor, precum şi de inundaţiile provocate de vecini, potrivit unei analize efectuate în rândul companiilor de asigurări membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare (UNSAR). Pe lângă avarierea instalaţiilor de apă, inundaţia din cauze naturale, furtuna, răspunderea civilă faţă de terţi şi incendiul sunt alte cauze pentru cele mai multe daune regăsite la locuinţe. Deşi incendiul are o frecvenţă mai redusă comparativ cu alte riscuri, valoarea despăgubirilor achitate în aceste situaţii este mult mai mare.

„În plus faţă de poliţele obligatorii PAD, care acoperă trei riscuri (cutremur, alunecări de teren şi inundaţii), o asigurare facultativă oferă protecţie financiară pentru mult mai multe riscuri, inclusiv pentru cele mai frecvente, precum inundaţiile provocate de spargerea conductelor de apă sau pentru daunele provocate vecinilor. Pe lângă aceste riscuri, să nu uităm că asigurările oferă protecţie financiară împotriva riscurilor catastrofale, care se produc mai rar, dar care pot avea un impact total diferit ca şi severitate pentru o familie“, a declarat Adrian Marin, Preşedinte UNSAR.

Conform celui mai recent studiu sociologic privind percepţia faţă de asigurările de locuinţe realizat de UNSAR, doar 44% dintre români ştiu că daunele pe care le-ar putea provoca vecinilor, inclusiv ca urmare a avarierii instalaţiilor de apă şi canalizare, pot fi acoperite pe poliţa de asigurare facultativă pentru locuinţă. „În România, mai puţin de 20% din locuinţe sunt asigurate printr-o poliţă de asigurare facultativă, ceea ce ne motivează să accelerăm şi mai mult demersurile de informare a populaţiei în această direcţie“, a precizat Alexandru Ciuncan, Director General UNSAR.

În România, asigurările facultative de locuinţe se pot încheia pentru locuinţele care sunt protejate de o poliţă obligatorie PAD. Poliţa PAD acoperă 3 riscuri catastrofale (cutremur, inundaţii şi alunecări de teren) până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcţie de tipul construcţiei, indiferent dacă valoarea acesteia este mai mare.În schimb, locuinţa poate fi protejată la valoarea ei reală şi pentru mult mai multe riscuri (incendiul, explozia, furtuna, vijelia, căderile de corpuri, furtul, vandalismul etc.) printr-o asigurare facultativă. Acestor poliţe li se pot ataşa şi clauze speciale, precum asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, servicii de asistenţă tehnică la locuinţă, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor pe care le produceţi vecinilor). 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
apa,
locuinte,
asigurari,
daune,
instalatii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.