ALEGERI EUROPARLAMENTARE. Precizări de ultimă oră de la MAI privind desfăşurarea scrutinului

Postat la 25 mai 2014 78 afişări

Duminică, 25 mai, în intervalul orar 6.00-7.00, a avut loc predarea secţiilor de votare de către efectivele Ministerului Afacerilor Interne, care au asigurat paza pe timpul nopţii, către preşedinţii birourilor electorale.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE. Precizări de ultimă oră de la MAI privind desfăşurarea scrutinului

La ora 7.00, în întreaga ţară a început procesul de votare pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. Tot duminică au loc alegeri parlamentare parţiale în municipiul Bucureşti şi în 6 judeţe, precum şi alegeri locale parţiale în 17 localităţi pentru alegerea primarilor, în 7 localităţi pentru alegerea consilierilor locali, iar în judeţul Argeş pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean.

Au fost mobilizaţi pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice peste 50.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră, 30.000 dintre aceştia având ca misiune paza secţiilor de votare, a declarat subcomisarul de poliţie Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI, într-o conferinţă de presă susţinută duminică dimineaţa.

Dreptul de a vota îl au cetăţenii care au vârsta de peste 18 ani, precum şi cei 579 de români care împlinesc duminică, 25 mai vârsta de 18 ani.

Monica Dajbog a reamintit că serviciile de evidenţă a persoanelor şi-au modificat programul de lucru, astfel încât şi în cursul zilei de duminică se pot obţine documente de identitate până la ora 21.

În cursul zilei de sâmbătă, 24 mai au fost eliberate peste 14.300 de documente de identitate. De asemenea, în ultima săptămână, angajaţii serviciilor de evidenţă a persoanelor s-au deplasat şi în localităţile izolate sau aflate la distanţe mari faţă de birourile de evidenţă. Au fost organizate aproape 250 de astfel de acţiuni.

Monica Dajbog a precizat că la sediile secţiilor de votare este interzisă sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze sau cu cine să nu voteze. Amenda pentru persoanele care încalcă această interdicţie este cuprinsă între 1.500 şi 4.500 lei. Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru continuarea propagandei electorale.

În spaţiul de protecţie al secţiei de votare se interzice consumul şi comercializarea de băuturi alcoolice pe durata votării, respectiv de la ora 7 până la ora 21.

Totodată, în Noul Cod Penal sunt prevăzute o serie de infracţiuni electorale sancţionate inclusiv cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, cum sunt: împiedicarea exercitării drepturilor electorale; oferirea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat; exercitarea votului fără a avea drept sau folosind un buletin de vot fals ori un act de identitate fals.

Cu aceeaşi pedeapsă, închisoare de la 6 luni la 3 ani, se sancţionează şi persoana care votează de mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/alegeri-europarlamentare-precizari-de-ultima-ora-de-la-mai-privind-desfasurarea-scrutinului-12649129
12649129
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.