Afacerile distribuitorului de băuturi nonalcoolice şi produse alimentare Rio Bucovina, parte a grupului polonez Maspex, au crescut cu 21% în 2022, la 143 mil. lei

Autor: Laurentiu Cotu Postat la 14 iunie 2023 60 afişări

Rio Bucovina, distribuitor de băuturi non alcoolice şi produse alimentare, parte a grupului polonez Maspex, a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 143 mil. lei (29 mil. euro), în creştere cu 21% faţă de anul anterior, conform calculelor făcute de ZF pe baza datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Afacerile distribuitorului de băuturi nonalcoolice şi produse alimentare Rio Bucovina, parte a grupului polonez Maspex, au crescut cu 21% în 2022, la 143 mil. lei

Rio Bucovina, distribuitor de băuturi non alcoolice şi produse alimentare, parte a grupului polonez Maspex, a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 143 mil. lei (29 mil. euro), în creştere cu 21% faţă de anul anterior, conform calculelor făcute de ZF pe baza datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor. Compania a avut anul trecut un profit net de peste 1,2 mil. lei (251.000 de euro), mai mult cu 41% faţă de anul precedent, când Rio Bucovina a realizat un câştig net de aproximativ 877.000 de lei (178.000 de euro), potrivit datelor publice. Distribuitorului de băuturi non alcoolice a ajuns în 2022 la un număr mediu de 230 de angajaţi. Rio Bucovina şi-a extins în 2020 spaţiul de depozitare în cel mai mare parc logistic din sud-estul ţării, Constanţa Business Park, dezvoltat de Global Vision şi Globalworth.

Grupul polonez Maspex Wadowice deţine pe piaţa locală şi compania Maspex România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa băuturilor răcoritoare, dar şi de pe cea a pastelor făinoase. Compania a finalizat anul 2022 cu o cifră de afaceri de peste 1 mld. lei (207,8 mil. euro), în creştere cu aproximativ 27% faţă de anul anterior, potrivit datelor publice.

În fabrica din Vălenii de Munte, Maspex produce sucuri (Tymbark, Tedi, Ciao), produse instant (La Festa), snackuri dulci şi sărate (Salatini, Rollini d’Oro) şi paste (Arnos), dar şi alte produse alimentare, iar în fabrica din Vatra Dornei este îmbuteliată apa Bucovina. De asemenea, grupul mai deţine o unitate de producţie în Giurgiu. În plus, compania mai are în portofoliu şi brandul Nestea, conservele de peşte Nemo, dar şi produse din roşii Vălenii de Munte.

Grupul polonez Maspex Wadowice se află printre cei mai mari din Europa Centrală şi de Est pe segmentul produselor alimentare. Grupul este lider pe piaţa sucurilor, nectarurilor şi a băuturilor răcoritoare în Polonia, Cehia şi Slovacia şi un jucător important în Ungaria, România, Bulgaria şi Lituania. De asemenea, Maspex Wadowice este un important producător pe piaţa produselor instant (cappuccino, cacao, cremă pudră pentru cafea, ceaiuri instant) în Europa Centrală şi de Est, conform datelor de pe site-ul companiei.

Maspex activează pe plan local din anul 1996. Compania s-a numit iniţial La Festa Internaţional, iar prima fabrică de pe piaţa locală a funcţionat la Popeşti-Leordeni, lângă Bucureşti. În octombrie 2001, Maspex România a introdus fosta fabrică ’’Conserve SA’’, din Vălenii de Munte, judeţul Prahova, într-un amplu proces de retehnologizare şi de modernizare. În cei peste 30 de ani de activitate, în cadrul grupului Maspex Wadowice s-au finalizat 19 achiziţii, 8 dintre ele fiind în Polonia, iar 11 în afara ei.

În România, în decembrie 2007 producătorul de paste Arnos Oradea a fost preluat de liderul pieţei de paste făinoase din Polonia - Lubella S.A, firmă reprezentată pe piaţa românească de compania Maspex România. Din anul 2013, pastele Arnos sunt produse în fabrica de la Vălenii de Munte.

În 2013, Maspex România a semnat un contract pentru achiziţionarea unei părţi din activele firmei Pan Group (Craiova), achiziţie ce a facilitat introducerea în portofoliul companiei a unor noi categorii de produse precum biscuiţi săraţi, covrigei, sticksuri şi rulade, printre ele numărându-se brandurile Salatini şi Rollini d’Oro. În martie 2016 s-au finalizat toate procedurile pentru preluarea companiei Rio Bucovina, unul dintre cei mai mari producători de apă minerală naturală din România. Prin această tranzacţie, Maspex România a intrat pe un nou segment de piaţă, prin brandurile de apă Bucovina şi La Vitta.

laurentiu.cotu@zf.ro      

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.