Va recastiga sectorul farma interesul investitorilor in 2010?

Postat la 04 februarie 2010 56 afişări

Dupa ce au iesit din gratiile investitorilor in 2009, actiunile farma din Europa Centrala si de Est redevin atractive ca titluri, iar companiile farmaceutice isi mentin pozitia care le permite sa obtina rezultate solide, chiar daca ritmul de crestere va fi mai scazut fata de nivelurile dinaintea crizei.

In 2009, revenirea treptata a apetitului pentru risc al investitorilor a fost in general favorabila pietelor din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE). Regiunea a reusit sa recupereze in special in a doua jumatate a anului 2009, dupa o perioada cu o evoluŃie sub nivelul asteptarilor, odata ce fondurile de pe pietele de capital emergente au inregistrat aporturi de numerar si volumele de tranzactionare au inceput sa se imbunatateasca. Cu toate acestea, pentru actiunile farma din ECE, scaderea aversiunii fata de risc a fost de rau augur. Ritmul de crestere al acestora nu s-a ridicat la nivelul celui inregistrat de catre banci, de titlurile imobiliare si de sectoarele ciclice, astfel incat au intrat pe minus in T4 2009.

"In continuare, natura lor defensiva va fi atat in favoarea, cat si in defavoarea actiunilor farma din ECE. Previziunile pentru T1 2010 arata ca investitorii vor prefera sectoarele ciclice, investitiile in titlurile farma urmand sa fie marginalizate. Cu toate acestea, deoarece conditiile economice raman fragile si impactul incetinirii economice va continua sa se reflecte in rezultatele sectoarelor ciclice, am putea asista la o

reorientare a investitorilor catre titlurile defensive, spre finalul anului. In acel moment credem ca sectorul medical - si in special jucatorii din sectorul de generice - ar trebui sa se afle printre optiunile preferate", explica Vladimíra Urbánková, analist pentru sectorul farma in cadrul Erste Group.

Perspectivele sunt mai degraba incurajatoare: companiile farmaceutice din Europa Centrala si de Est se pot astepta la o revenire a cresterii pe toate pieŃele majore din regiune, inclusiv pe pietele care au avut cel mai mult de suferit anul trecut, cum ar fi Ucraina.

Analistii Erste Group considera ca principalele companii farmaceutice din ECE sunt bine pozitionate si pot obtine rezultate solide, chiar daca - din cauza masurilor restrictive privind rambursarea pretului medicamentelor - s-ar putea ca ritmul sa se tempereze intr-o oarecare masura in comparatie cu perioada anterioara crizei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
actiuni,
titluri,
bursa,
crestere,
ritm
/actualitate/afaceri/va-recastiga-sectorul-farma-interesul-investitorilor-in-2010-5474832
5474832
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.