Romania urca 3 pozitii in topul privind competitivitatea economica

Postat la 08 iulie 2009 7 afişări

Romania a urcat trei pozitii intr-un clasament privind competitivitatea economica. Forumul Economic Mondial (FEM) a acordat tarii noastre 4,05 puncte din 7 posibile, comparativ cu 4 puncte din 2008.

In calculul indicelui privind competitivitatea economica se iau in considerare 4 indicatori extrem de importanti : accesul la piata interna si externa, administrarea granitelor, infrastructura de comunicatii si transport si climatul de afaceri, potrivit Mediafax care citeaza un raport al FEM.

Pe primele pozitii in acest clasament se situeaza Singapore (5,97 puncte), Hong Kong (5,57 puncte), Elveţia (5,44 puncte), Danemarca (5,44 puncte), Suedia (5,44 puncte), Canada (5,35 puncte), Norvegia (5,33 puncte), Finlanda (5,33 puncte), Austria (5,29 puncte) şi Olanda (5,27 puncte).

Pentru accesul la piata interna si externa, Romania a obtinut 3,9 puncte, situandu-se pe pozitia 72 din 121 de tari.

De asemenea, 5,1 puncte au situat economia romaneasca pe locul 51 in ceea ce priveste transportul si comunicatiile.

Analistii straini au conchis ca tara noastra ocupă poziţia 44, cu un punctaj de 4,4 puncte la administrarea graniţelor, respectiv locul 65, cu 4,3 puncte, la climatul pentru afaceri.

Printre punctele forte ale Romaniei se numara datoria in scadere a Guvernului, calitatea educatiei, numarul redus de operatiuni necesare pentru a incepe o afacere, gradul de aglomerare în traficul rutier, conexiunile şi costurile reduse ale transportului naval, accesul ridicat la reţelele de telefonie mobilă şi internet în bandă largă, respectiv impactul scăzut al terorismului asupra costurilor companiilor.

Printre aspectele la care Romania trebuie sa mai lucreze se afla gradul de incredere in politica, calitatea drumurilor, porturilor si a transporturilor aeriene, gradul de implementare a tehnologiei de către companii, accesul redus la internet, drepturile de proprietate, corupţia, eficienţa guvernamentală, încrederea în serviciile poliţiei, respectiv costurile ridicate pentru companii generate de încălcarea legii.

 

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Romania,
FEM,
economie
/actualitate/afaceri/romania-urca-3-pozitii-in-topul-privind-competitivitatea-economica-4623993
4623993
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.