Romania a avut a patra scadere a PIB din UE in trimestrul doi

Postat la 13 august 2009 16 afişări

Scaderea de 8,8% a Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei in trimestrul doi comparativ cu perioada similara a anului trecut reprezinta al patrulea declin din Uniunea Europeana (UE), comparativ cu o medie de 4,8% la nivelul celor 17 state care au raportat datele catre Eurostat spre centralizare.

Cele mai accentuate contractii ale economiei au fost inregistrate, in trimestrul al doilea, in Lituania (-22,6%), Letonia (-18,2%) si Estonia (-16,6%), la polul opus situandu-se Grecia (-0,2%), Cipru (-0,7%) si Franta (-2,6%), se arata intr-un comunicat al Biroului de Statistica al UE, Eurostat.

In ceea ce priveste datele trimestriale, Romania se plaseaza pe pozitia a cincea in UE dupa amploarea contractarii economiei, cu o scadere de 1,2% a PIB in perioada aprilie-iunie comparativ cu ianuarie-martie.Cele mai severe contractari trimestriale au fost inregistrate in Lituania (-12,3%), Estonia (-3,7%), Ungaria (-2,1%) si Letonia (-1,6%), in timp ce Slovacia a obtinut cea mai accentuata crestere economica din UE, de 2,2%.

Germania si Franta, cele mai mari economii europene, au raportat cresteri ale PIB de 0,3% fiecare in trimestrul al doilea comparativ cu primele trei luni ale anului, iesind oficial din recesiune, spre surprinderea economistilor, dar si a guvernelor.

Astfel, datorita evolutiilor pozitive din Germania si Franta, scaderea PIB-ului zonei euro s-a restrans la numai -0,1% in perioada aprilie-iunie fata de primul trimestru, de la -2,5% in perioada ianuarie-martie, respectiv -1,8% in ultimele trei luni ale anului trecut.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
criza,
pib,
ue,
eurostat,
contractie,
recesiune
/actualitate/afaceri/romania-a-avut-a-patra-scadere-a-pib-din-ue-in-trimestrul-doi-4751127
4751127
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.