O megafuziune ratata?

Postat la 06 noiembrie 2007 1 afişăre

Nimic clar nu se profila, la sfarsitul saptamanii trecute, in privinta ofertei de preluare a bancii portugheze Millennium bcp de catre concurenta ei mai mica, BPI (Banco Portuguęs de Investimento).

Nimic clar nu se profila, la sfarsitul saptamanii trecute, in privinta ofertei de preluare a bancii portugheze Millennium bcp de catre concurenta ei mai mica, BPI (Banco Portuguęs de Investimento). Presa portugheza scria ca Millennium a respins deja oferta BPI, agentiile de presa considerau ca inca e loc de discutie.

Noul CEO al Millennium, Filipe Pinhal, a spus ca el n-a fost numit in aceasta functie ca sa vanda cea mai mare banca listata la bursa din tara, avand probabil inca vie in minte tentativa de acum cateva luni a predecesorului sau, Paulo Teixeira Pinto, de a prelua BPI (si al carei esec a dus, printre altele, la plecarea lui din functie). Pentru a linisti orgoliile, BPI a tot insistat ca nu e vorba de o oferta ostila de preluare, ci de o fuziune intre doua banci si ca e dispusa sa negocieze termenii.

Propunerea BPI are in vedere un schimb de actiuni cu jumatate de actiune BPI pentru o actiune Millennium si evalueaza Millennium la circa 11 miliarde de euro, directorul executiv al noii banci urmand sa fie ales de BPI, iar presedintele de Millennium.

Noua banca ar urma sa aiba o capitalizare bursiera de 16,4 miliarde de euro, sa fie a treia mare institutie financiara listata la bursa din Peninsula Iberica si sa permita economii de costuri totale de peste 200 de milioane de euro. Unul din motivele respingerii de catre Pinhal a ofertei (dar si al reticentei din partea bancii centrale portugheze) este insa faptul ca aceasta ar duce la deznationalizarea bancii, adica la un control crescut din partea bancii spaniole La Caixa, care acum detine 25% din capitalul BPI si care ar putea sa ajunga la o participatie de 20% din noua entitate Millennium BPI. De altfel, ziarele spaniole nu s-au ferit sa recunoasca rolul jucat de La Caixa in impulsionarea tranzactiei (dar si in esecul planului anterior al Millennium de a prelua BPI). La Caixa a cumparat saptamanile trecute 1% din Millennium de pe bursa, fapt interpretat de analisti prin intentia ei de a nu-si dilua in niciun fel participatia la viitoarea institutie rezultata din fuziunea bancilor portugheze. Or, tocmai promisiunea unei reduceri a participatiei spaniolilor la viitoarea banca ar fi acum conditia pentru ca discutiile de fuziune, in opinia Millennium, sa aiba vreo sansa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Millenium,
preluare,
BPI
/actualitate/afaceri/o-megafuziune-ratata-1027132
1027132
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.