Noul buget social

Postat la 08 ianuarie 2008 1 afişăre

Desi initial se aratase reticent in a promulga legea bugetului de stat in forma aprobata de Parlament, presedintele Traian Basescu a semnat-o in cele din urma, promitand doar consultari cu sindicatele nemultumite de mentinerea la 500 de lei a salariului minim pe economie.

Indiferent de respectivele consultari, pana la o eventuala rectificare, economia va functiona insa pe baza legii bugetului asa cum a fost publicata in Monitorul Oficial. Bugetul prevede venituri de 39,3% din PIB (fata de 33% in 2007), un obiectiv considerat ambitios de analisti, atata vreme cat nu vor exista majorari de taxe sau impozite, iar in plus va scadea cu 6% contributia la asigurarile sociale, de la 46,3% la 40,3%.

In buget este inclus si aportul fondurilor europene, in suma maxima care poate fi atrasa de 3,4 miliarde de euro (circa 2,5% din PIB). Cresterea economica preconizata este de 6%, iar deficitul bugetar de maxim 2,7% din PIB.

Prioritatile pentru 2008, conform viziunii bugetare a Guvernului, sunt invatamantul (cheltuieli alocate de 6% din PIB), sanatatea (4,5%) si infrastructura (4%), propunerea de suplimentare a bugetului pentru noile linii ale metroului bucurestean si pentru finalizarea liniei de centura a Capitalei pana in 2010 fiind respinsa de Parlament. Bugetul, construit pe baza unui curs de schimb de 3,28 lei/euro, are in vedere o crestere cu 8,2% a consumului si cu 13% a investitiilor, un deficit de cont curent de 13,6% din PIB si o inflatie de 4,5%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
buget,
sindicate,
consultari
/actualitate/afaceri/noul-buget-social-2326817
2326817
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.