Grecia combate speculatiile care ii prezic iarasi o iesire iminenta din zona euro

Postat la 09 iunie 2010 19 afişări

Premierul grec Giorgios Papandreou a respins "scenariile rautacioase" dupa care tara sa ar urma sa iasa din zona euro in urmatoarele luni si sa-si declare falimentul, vehiculate in ultimele ore indeosebi de presa americana.

"Anumite canale media continua sa publice rapoarte alarmiste, care ne fac rau. Eu spun insa categoric ca suntem pe drumul cel bun spre redresare si ne vom onora promisiunile. Grecia este in siguranta", a spus premierul, completat de ministrul de finante Giorgios Papaconstantinou, care a precizat ca in primele cinci luni ale anului, deficitul bugetar deja s-a redus cu 40% fata de cel din aceeasi perioada a anului trecut. "Urmaresc toate aceste zvonuri despre o iesire a noastra din zona euro. Sunt doar o gluma. Nimic mai mult", declara ministrul de finante.

Agentia Bloomberg a publicat miercuri un sondaj in randul a 1.001 abonati ai serviciului sau de informatii financiare, Bloomberg Professional, din care reiese ca 73% dintre ei considera probabila o intrare in incapacitate de plata a Greciei si 40% cred ca tara va iesi din zona euro. Pe locurile urmatoare ca probabilitate de default ar fi Portugalia, Argentina, Spania, Irlanda si Italia, tarile mentionate mai sus fiind considerate si candidate la parasirea zonei euro.

Din lista de personalitati prezentate in sondaj, abonatii Bloomberg tind sa aiba o opinie mai buna despre oficialii americani (Barack Obama, Ben Bernanke, Paul Volcker) si mai putin favorabila despre cei europeni (Jean-Claude Trichet, David Cameron, Angela Merkel) ori despre premierul chinez Hu Jintao, insa 40% din cei chestionati cred ca pachetul de salvare a eurozonei propus de UE, de 750 de miliarde de euro, va salva zona euro, desi cateva state ar putea parasi uniunea monetara.

Tot miercuri, o sursa de pe pietele financiare citata de Wall Street Journal a sustinut ca Grecia ar planui ca in iulie sa emita bonuri de tezaur in valoare de 4 miliarde de euro, ca sa poata rostogoli datoriile pe termen scurt care vor ajunge atunci la scadenta si pe care nu le-ar putea plati.

Ministrul de finante Papaconstantinou a declarat insa ca toti parametrii bugetului de austeritate sunt in grafic pentru obtinerea, in septembrie, a urmatoarei transe din pachetul de credite de 110 miliarde de euro pus la dispozitie de UE si FMI.

In acelasi timp, liderii de la Atena prospecteaza si alte surse de finantare cu care sa-si poata repune pe picioare economia. Premierul Papandreou pleaca azi in Libia, ca sa discute cu presedintele Muammer Gaddafi despre investitii libiene in Grecia, iar China e deja in curs de a deveni o sursa de investitii cu potential enorm pe termen lung. Compania chineza de transport naval Cosco, una dintre cele mai mari din lume, a preluat in aceasta saptamana controlul asupra unei parti din portul Pireu, unde intentioneaza sa investeasca 700 de milioane de dolari pentru modernizare, cu scopul de a-l transforma intr-un fel de "Rotterdam al Sudului", un punct de oprire pentru produsele chinezesti in drum spre Europa si nordul Africii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
grecia,
zona euro,
papandreou,
investitii,
china
/actualitate/afaceri/grecia-combate-speculatiile-care-ii-prezic-iarasi-o-iesire-iminenta-din-zona-euro-6334557
6334557
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.