FT: Nokia arata esecul politicilor UE

Postat la 11 februarie 2008 1 afişăre

Cotidianul economic Financial Times scrie in editia sa de astazi ca relocarea fabricii Nokia de la Bochum (Germania) in satul Jucu de langa Cluj reprezinta o dovada a esecului politicilor economice ale Bruxelles-ului.

Concret, autorul articolului (un parlamentar de stanga din camera inferioara a Parlamentului german - Bundestag), acuza ca politicile de stimulare a investitiilor prin subventii si facilitati oferite agentilor economici nu fac decat sa-i incurajeze pe acestia sa caute zonele din UE unde pot plati cele mai mici taxe si impozite si cele mai mici salarii, chiar daca fabricile in care isi desfasoara in Occident - in special - sunt profitabile.

Un astfel de exemplu este, in opinia autorului, si cazul Nokia: compania finlandeza a incasat pana acum subventii de 60 de milioane de euro de la guvernul provinciei Rinul de Nord-Westfalia si alte 10 milioane de euro de la guvernul federal german pentru fabrica de la Bochum insa nu si-a respectat angajamentul de a crea cele 3.459 de locuri de munca planificate intial (numarul a fost redus dupa o intelegere cu autoritatile la 2.860 insa nici acest prag nu a fost atins, Nokia avand la Bochum doar 2.510 de angajati). Acest fapt face obiectul unei anchete preliminare deschise in Germania.

Mai mult, fiecare angajat Nokia de la Bochum aducea in fiecare an companiei un profit de 90.000 de euro insa costurile cu salarizarea (de patru ori mai mari decat cele de la fabrica Nokia din Ungaria) au determinat compania finlandeza sa caute relocarea productiei spre o alta zona din UE in care poate beneficia de subventiile europene si in care poate castiga mult mai mult doar din reducerea costurilor cu forta de munca. "In ochii publicului, asta este lacomie", afirma autorul articolului.

Mai multe detalii pe www.ft.com

Cititi si Primii clujeni care lucreaza pentru Nokia

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tehnologie,
Nokia,
Jucu,
Bochum,
relocare,
UE
/actualitate/afaceri/ft-nokia-arata-esecul-politicilor-ue-2375603
2375603
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.