Exxon stabileste un nou record

Postat la 01 februarie 2008 1 afişăre

Exxon Mobil continua seria recordurilor, raportand un nou profit record, de 40,61 de miliarde de dolari. Cea mai mare companie listata din industria petroliera a castigat 1.300 de dolari in fiecare secunda, comenteaza presa internationala.

Grupul a avut de castigat din plin de pe urma cresterii cotatiilor titeiului din 2007. In decembrie, pentru prima data in istorie, barilul a fost cotat la peste 100 de dolari.

Cele peste 40 de miliarde depasesc recordul anterior, detinut tot de Exxon Mobil, care inregistrase in 2006 un profit net de 39,5 miliarde de dolari.

Exxon a stabilit, de asemenea, si un nou record pentru cel mai mare profit trimestrial obtinut de o companie din SUA. Compania, cu sediul in Texas, a anuntat un castig net de 11,7 miliarde de dolari in ultimele trei luni ale anului 2007, depasind astfel un alt record detinut tot de Exxon, care data din al patrulea trimestru al lui 2005 - 10,71 miliarde de dolari.

Vanzarile Exxon Mobil, companie care detine circa 3% din productia mondiala de petrol, s-au ridicat la 404,5 miliarde de dolari, cu peste 7% mai mult decat in 2006.

Desi toate diviziile grupului au anuntat rezultate foarte bune, dar cea mai mare parte a profiturilor poate fi pusa pe seama cresterii explozive a pretului titeiului in 2007. Barilul de petrol s-a scumpit pe parcursul anului trecut cu circa 60%.

Dar si costurile companiilor petroliere s-au majorat, iar acestea nu au vandut la fel de multi carburanti ca in anul precedent, acesta fiind motivul pentru care avansul profitului Exxon nu a tinut pasul cu cresterea cotatiilor barilului.

Si ceilalti mari producatori americani de petrol au raportat cresteri spectaculoase. A doua companie petroliera din SUA, Chevron, a inregistrat un profit de 18,7 miliarde de dolari in 2007, fata de 17,1 miliarde de dolari cu un an in urma, dupa o crestere de aproape 30% in trimestrul al patrulea. Al treilea producator american, ConocoPhilips, a inregistrat si el un avans cu 37% al profitului in ultimul trimestru al lui 2007, fata de acelasi interval al anului precedent.

La randul lor, producatorii europeni au profitat de pe urma cresterii cotatiilor la titei din ultima parte a anului. Royal Dutch Shell a anuntat ieri ca a consemnat in 2007 un profit net de 31,3 miliarde de dolari, cu 23% mai mult decat in 2006, dupa o crestere de 60% in trimestrul al patrulea.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/exxon-stabileste-un-nou-record-2359866
2359866
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.