Drumul de la joaca de-a cofetăria în curtea bunicilor până la o afacere în toată regula în domeniu, cu un spaţiu plasat chiar in zona centrală din Oradea
Ioana Crişan este pasionată de gastronomie de când se ştie, iar din fetiţa care se juca de-a cofetăria în curtea bunicilor s-a transformat în adultul care şi-a luat inima în dinţi şi-a deschis propria afacere în domeniu, care poartă numele de Macarons Box şi care astăzi are o cofetărie cu macarons şi prăjituri în zona centrală din Oradea. Cum a început totul?
Ioana Crişan a deschis businessul cu prăjituri Macarons Box, fiind susţinută de soţul ei Vlad Crişan, consultant de business, în 2021, însă aventura ei în lumea macarons a început în 2013. „În toamna acelui an am încercat să pregătesc macarons acasă după o reţetă dintr-o revistă, iar rezultatul a fost un eşec total, lucru care m-a ambiţionat să particip la un curs şi să învăţ să pregătesc macarons corect după o reţetă deja consacrată şi o tehnică care aduce rezultate”, povesteşte antreprenoarea.
Imediat după curs, s-a echipat cu ustensilele necesare şi a început să exerseze. „Eram încă angajată în corporaţie şi tot ce exersam era dus la degustare colegilor de la birou. În 2016 am părăsit corporaţia şi am deschis primul laborator de cofetărie şi patiserie franţuzească în Cluj-Napoca, moment în care am şi devenit antreprenor cu acte în regulă în România, o ţară în care atât antreprenoriatul cât şi patiseria franţuzească au o istorie destul de scurtă”, spune Ioana Crişan.
Ea povesteşte că a perceput experienţa în sine ca fiind „înrolarea în armată”, pentru că venind din corporaţie s-a lovit de o realitate la care nu se aştepta, simţindu-se chiar copleşită de toate responsabilităţile pe care le avea; toate erau „pe numele ei”. Antreprenoarea spune că investiţia făcută până acum depăşeşte 200.000 de euro şi că începutul a fost marcat de mult curaj şi încredere şi că, deşi nu există încă o piaţă educată şi stabilizată, există mult loc şi spaţiu pentru a face educaţie. Altfel spus, tot mai mulţi posibili clienţi care să aprecieze şi să aleagă conştient cu ce produse îşi îndulcesc viaţa.
De la finalul anului trecut, Macarons Box are o locaţie fixă în centrul oraşului Oradea. „Decizia de a deschide aici prima noastră locaţie este una strategică atât administrativ cât şi financiar şi logistic, pentru că ne dorim să creştem şi să mai deschidem locaţii fizice în România şi peste hotare”. Macarons este desigur vedeta afacerii, produsul în jurul căruia familia Crişan a construit tot brandul, dar portofoliul cofetăriei include şi biscuiţii „cu gust de copilărie” şi deserturile franţuzeşti elaborate.
Ingredientele din care se fac produsele Macarons Box vin cu precădere din Franţa, cofetăria folosind de exemplu ciocolată Valrhona şi produsele lactate Elle&Vire, exact ca marile şi celebrele cofetării din Paris. Însă Ioana spune că încearcă să folosească şi produse locale atunci când găseşte. De exemplu, nuca provine de la un producător local.
Despre 2024, antreprenoarea spune că a fost un an provocator şi greu, dar totul a fost cu folos, pentru că au avut unele dintre cele mai mari realizări de până acum, inclusiv deschiderea cofetăriei. Iar pentru anul acesta planul este de a continua creşterea businessului. „Planurile noastre de viitor sunt multe şi măreţe, suntem conştienţi că sigur vom reuşi să le ducem la îndeplinire pe toate atât timp cât prioritizăm, ne cunoaştem limitele şi mai ales perioada în care se află business-ul nostru”. Astfel, Ioana Crişan vrea ca în următorii ani să deschidă o şcoală în Oradea unde să-i înveţe şi pe alţi tineri din ce a studiat şi experimentat la rândul ei. „O şcoală unde poţi să înveţi cum să pregăteşti deserturi corect, cum să foloseşti ingredientele corect, cum să îţi creezi propriile reţete, cum să fii disciplinat în mediul acesta de lucru, cum să gestionezi presiunea care există inevitabil într-un domeniu ca acesta, în care pregăteşti ceva ce ajunge în corpul oamenilor”. Practic, ea îşi doreşte o şcoală completă care să includă cursuri şi programe pentru cei care doresc să înveţe şi să devină cofetari, dar şi pentru cei care sunt proprietari de business în acest domeniu şi doresc să înveţe să conducă corect sau să găsească un sprijin în momentele în care trec prin situaţii mai dificile.
„Îmi mai doresc să mai deschidem 2-3 locaţii în România şi apoi în străinătate, să ne dezvoltăm pe partea de producţie a macaronşilor la o scară mai mare”. Cât despre lecţiile învăţate până acum, Ioana vorbeşte despre trei lecţii. Prima şi cea mai importantă, după cum spune ea, este lecţia continuităţii – munca, businessul şi evenimentele nu se termină niciodată.
„Mereu şi zi de zi va fi cineva în lumea asta care va dori să mănânce un desert, indiferent că este criză sau război, că are o zi mai bună sau mai puţin reuşită. Treaba mea este în primul să rămân pe piaţă în serviciul cui are nevoie de un desert aşa cum facem noi, cu gustul bun de acasă.”
A doua lecţie foarte importantă este cum să îmbini continuitatea cu pauzele atât de necesare şi sănătoase de care avem atât de multă nevoie. „Un echilibru între muncă şi odihnă este a doua lecţie”, punctează antreprenoarea.
A treia lecţie importantă este legată de cunoaşterea priorităţilor, iar deciziile să fie în concordanţă cu ceea ce este important şi prioritar pentru business pe termen lung, nu doar un beneficiu imediat şi satisfăcător pe termen scurt, punctează Ioana Crişan.
„Decizia de a deschide aici (în Oradea – n.red.) prima noastră locaţie este una strategică atât administrativ cât şi financiar şi logistic pentru că ne dorim să creştem şi să mai deschidem locaţii fizice în România şi peste hotare”
Ioana Crişan, fondatoARE, Macarons Box
Cinci idei de afaceri de la zero
Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero.
Introvert – Atelier de bijuterii din ceramică
Fondatoare: Cristina-Anca Urziceanu
Anul lansării: 2019
Prezenţă: Cărtureşti, magazine de designeri locali
Plan de viitor: deschiderea unui magazin online
Candelarium - produse din ceară parfumate
Fondatoare: Cristiana Cornea
Prezenţă: online, magazine fizice
Planuri de viitor: colaborarea cu ceramişti locali, deschiderea unui site propriu
Piscicola Botoşani – producător de peşte
Fondator: Gheorghe Nistor
Produse: crap, novac, sânger, caras etc.
Producţie anuală: circa 800 de tone
Număr angajaţi: 55
Diana Vasilescu – artist
Portofoliu: piese de ceramică, desene, dar şi accesorii, bijuterii
Prezenţă: site propriu, Cărtureşti, AlbAlb Shop, Galeria Galateca
Planuri de viitor: continuarea „experimentelor” din zona creativă
Livstory - producător de ciocolată
Proprietari: Alina şi Radu Comănescu
Portofoliu: 15 sortimente de tablete
Prezenţă: online, 30 de locaţii fizice partenere
Plan de viitor: extinderea naţională şi internaţională
ZF şi Banca Transilvania au lansat PROIECTUL AFACERI DE LA ZERO, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.
În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro