Datoria KazMunaiGaz pentru Petromidia ar putea genera cel mai mare proces din istoria corporatista a tarii

Postat la 19 august 2010 19 afişări

Grupul KazMunaiGaz a platit statului mai putin de 10% din imprumutul de 570 mil. euro care ajunge la scadenta la sfarsitul lunii septembrie, iar pentru restul sumei Ministerul Finantelor ar putea primi actiuni in companie, insa valoarea lor scade de la un trimestru la altul din cauza pierderilor.

Rompetrol Rafinare, detinut de KazMunaiGaz, a rascumparat pe 9 august obligatiuni in valoare de 54 mil. euro de la statul roman printr-un credit de la actionarul majoritar, iar pana la finele lunii septembrie, compania ar trebui sa achite restul de 516 mil. euro, la care se mai adauga dobanzile aferente ultimului an. Kazahii sustin insa ca nu dispun de fondurile necesare pentru achitarea intregii datorii.

Problema obligatiunilor ar putea genera cel mai mare proces din istoria corporatista a Romaniei, principala problema fiind acum interpretarea ordonantei prin care datoriile istorice ale Petromidia au fost transformate in obligatiuni in favoarea statului. Intrebarea este daca kazahii au sau nu dreptul de a realiza doar o rascumparare partiala a obligatiunilor.

Guvernul se baza la inceputul anului ca va incasa toti cei 570 mil. euro de la Rompetrol. Intre timp recuperarea banilor a devenit incerta, iar statul a taiat in schimb salariile bugetarilor si a majorat TVA pentru a mai face rost de bani.

Detalii pe www.zf.ro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/datoria-kazmunaigaz-pentru-petromidia-ar-putea-genera-cel-mai-mare-proces-din-istoria-corporatista-a-tarii-6953668
6953668
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.