Cu cat se mai scumpesc tigarile?

Postat la 24 martie 2010 17 afişări

Dupa ce tigaretele s-au scumpit anul trecut cu peste 40%, iar piata neagra a explodat, ajungand in ianuarie sa detina peste o treime din volumul vanzarilor, 2010 este un an de rascruce pentru industrie. Gilda Lazar, director corporate affairs & communications al Japan Tobacco International Romania, spune pentru BUSINESS Magazin ca “toate cresterile de pret de anul trecut au fost determinate exclusiv de cresterea accizei si de noul curs. De altfel, in ultimii cinci ani nu am avut cresteri reale de preturi”.

Taxele si accizele au ajuns sa detina peste 80% din pretul unui pachet de tigari.

Ca urmare, in conditiile in care categoria de pret cea mai vanduta (care include marci ca Kent, Camel si Marlboro) se plaseaza la circa 10 lei, din care 8 lei inseamna taxe. Restul, de sub 2 lei inseamna materii prime, hartie, filtre, pachete, costuri de productie, marja de distributie, salarii etc. Materiile prime sunt platite la randul lor in euro. "

Pentru moment, nu intentionam noi cresteri de preturi, dar sunt multe elemente care trebuie avute in vedere pe viitor: cursul de schimb, inflatia, costurile, modificarile de pachete etc.", declara Gilda Lazar.

Piata tigaretelor este dominata de trei mari jucatori internationali - Japan Tobacco International, British American Tobacco si Philip Morris, care detin peste 98% din valoarea pietei legale de tigarete. Anul trecut, vanzarile industriei a ajuns conform calculelor BUSINESS Magazin la o valoare de 3,5 miliarde de euro, fiind cea mai mare piata din domeniul bunurilor de larg consum.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/cu-cat-se-mai-scumpesc-tigarile-5774001
5774001
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.