Cea mai proasta veste a anului

Postat la 23 ianuarie 2011 19 afişări

O numim cea mai proasta veste a anului pur si simplu fiindca e inceput de an: retragerea grupurilor RWE (Germania), GDF Suez (franco-belgian) si Iberdrola (Spania) din proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, in valoare de 4 miliarde de euro.

Evenimentul, motivat de companii prin "incertitudinile economice si de piata care au inconjurat acest proiect, legate in cea mai mare parte de criza financiara actuala", are loc dupa ce, toamna trecuta, anul trecut si cehii de la CEZ s-au retras din proiect, ceea ce lasa pe pozitii doar doi investitori straini - grupul italian Enel si ArcelorMittal, desi si despre acestia circa zvonul ca se vor retrage. Ministerul Economiei a facut deja cunoscut ca va cauta alti investitori, mai ales daca, asa cum s-a spus, si ultimii doi investitori privati vor pleca si ei, iar pana atunci a inceput sa ploua cu recriminari si comentarii despre cine e de vina.

Sa observam insa ca, in ciuda incercarii de a atribui exclusiv autoritatilor romane vina esecului acestei investitii, fiecare dintre ex-investitori a anuntat tot in aceasta saptamana cate un proiect nou de mare calibru (si de mare valoare) in alte tari. CEZ a intrat pe piata slovaca a furnizarii de gaz si electricitate pentru consumatorii casnici, GDF Suez a anuntat ca va dezvolta in Franta un reactor Atmea de dimensiuni medii, un model bun de exportat si in alte piete (eventual in tari ca Iordania, unde pana acum n-a reusit sa se impuna pentru ca oferta sa nu includea decat reactoare de mari dimensiuni), iar Iberdrola a anuntat ca va plati nu mai putin de 2,4 miliarde de dolari pentru compania energetica braziliana Elektro, cea care furnizeaza energie in toata regiunea Sao Paulo.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/cea-mai-proasta-veste-a-anului-7913155
7913155
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.