Ce ni se pregateste de Craciun

Postat la 30 noiembrie 2007 2 afişări

Luna decembrie e momentul in care ofertele de Craciun promovate de companii inca din noiembrie prind contur, iar comerciantii culeg roadele. De-a lungul lui noiembrie, orasele au fost luate cu asalt de afise, decoratiuni, produse cu ambalaje specifice de Craciun. Iar ceea ce in noiembrie parea un fel de repetitie generala se transforma, in decembrie, intr-un adevarat spectacol.

Desi Craciunul dureaza doar trei zile, comerciant ii, organizatorii de spectacole, hotelierii, agentiile de turism sau operatorii aerieni incearca sa profite la maximum de atmosfera de sarbatoare si sa contribuie ei insisi la crearea ei.

Unul dintre cele mai active segmente ale ofertei din aceasta perioada este cel al spectacolelor de Craciun, fie ca se refera la opera, muzica clasica sau pop si rock. Pe 21 decembrie, la Teatrul National din Bucuresti, orchestra Johann Strauss Ensemble va sustine un concert de Craciun, care face parte dintr-un turneu mai amplu prin toata tara (Iasi, Sibiu, Arad, Ramnicu Valcea, Craiova, Otopeni si Brasov). Prim-solistul si dirijorul acestui concert este Russell McGregor, concertmeister-ul orchestrei palatului Schönbrunn din Viena, care a lucrat cu nume importante precum Luciano Pavarotti, José Carreras sau Placido Domingo.

Orchestra austriaca va induce atmosfera de Craciun vienez printr-un repertoriu ce include operele familiei de compozitori Strauss. Vioara la care canta Russell McGregor a fost fabricata de Carlo Giuseppe Testore in anul 1697. Pana in prezent, Johann Strauss Ensemble a concertat la Paris, Londra, Monaco, Madrid, Roma, Berlin, Salzburg, Viena sau Tokio, colaborand cu violonisti precum Joji Hattori, Aleksey Igudesman sau Alfred Pfleger.

Daca orchestra din Viena se afla pentru prima data in Romania, pe piata concertelor de Craciun exista deja concepte cu traditie. De exemplu, concertul de Cra-ciun al lui Stefan Banica jr., care din 2002 aduna sali pline. In cei cinci ani de spectacole, Banica a atras 70.000 de spectatori la Sala Palatului. Initial, anul acesta au fost programate trei concerte, insa numarul a fost suplimentat pentru ca biletele au fost epuizate rapid. In plus, artistul va promova noul sau album, „Impreuna" in spectacolele din 14, 15, 16, 17 si 18 decembrie de la Sala Palatului.

Si agentiile de turism au lansat pachete care sa induca atmosfera Craciunului. Dincolo de clasicele oferte pentru zilele de Craciun si Revelion, a prins contur ideea calatoriilor de shopping in marile piete tematice din Europa sau in mall-urile din Dubai. Iar escapadele din weekendurile din decembrie au ajuns sa fie privite ca un pretext pentru o vacanta timpurie de Craciun. Viena este destinatia cea mai promovata, poate si datorita faptului ca orasul se lauda cu aproximativ 10 piete de Craciun, dintre care cele mai cunoscute sunt cea din fata primariei, targul din curtea palatului Schönbrunn sau targul din cartierul Spittelberg, unde se gasesc cadouri traditionale vandute pe alei inguste din granit.

Luna decembrie e momentul in care ofertele de Craciun promovate de companii inca din noiembrie prind contur, iar comerciantii culeg roadele. Regent St. din Londra, un punct obligatoriu pe itinerariul celor pasionati de luminile de Craciun Agentia Interra Travel a conceput un pachet de trei zile la pretul de 175 de euro, iar Perfect Tour a inclus in oferta pachete personalizate pentru Viena, Venetia, Roma, Praga, Paris, Londra sau Köln, care includ vizite in pietele reprezentative de Craciun. Si oferta operatorilor aerieni e in spiritul Craciunului. British Airways, spre exemplu, promoveaza locurile din Londra care vorbesc cel mai bine despre spiritul Craciunului britanic.

Reprezentantii companiei spun ca unul dintre locurile care reprezinta cel mai bine spiritul sarbatorilor in familie este patinoarul din fata Muzeului National de Istorie Naturala, sponsorizat de British Airways. Mai mult, parteneri de patinaj pot fi oricand Orlando Bloom, Elle McPherson, Geri Halliwell, Victoria Beckham sau José Mourinho, despre care se spune ca sunt obisnuiti ai locului. In serile de iarna, patinoarul este luminat de 76.000 de beculete de Craciun, asezate in copacii care il inconjoara. Iar pentru cei care doresc o vedere panoramica a sarbatorilor in Londra, British Airways promoveaza un tur cu British Airways London Eye (roata de pe Tamisa construita cu prilejul trecerii in noul mileniu).

Roata este impodobita cu o multime de lumini, iar vizitatorii pot vedea de sus decoratiunile de sarbatori din intregul oras. Un itinerariu pentru cei fermecati de luminile de sarbatori poate incepe de la Islington (langa statia de metrou se afla un inger urias) pana la Oxford Street, Regent Street si Bond Street. Unul dintre cei mai frumosi brazi de Craciun se afla in Trafalgar Square, un cadou anual primit din Norvegia. Revenind in Bucuresti, hotelurile promoveaza in fiecare weekend din luna decembrie brunch-uri speciale de sarbatori.

De exemplu, la restaurantul Poem din cadrul hotelului Carol Parc, in fiecare duminica brunch-ul inseamna un festin cu homar, caviar si sampanie, vedeta meniului fiind coada de homar cu soté de spanac, sos de sampanie si trufe negre. Si spa-urile au conceput pachete speciale pentru perioada de Craciun. In perioada 7-18 decembrie, Eden Spa impreuna cu Mobexpert lanseaza un program de decora- tini spa. Astfel, in cadrul Mobexpert Pipera va fi amenajata o zona spa care ii poate inspira pe cei ce vor sa recreeze experienta spa in casele proprii, iar la Eden Spa vor fi disponibile trei carduri in stil decospa: Serenity (300 de lei), Tonic (500 de lei) si Wellness (700 de lei). Detinatorii de carduri isi pot procura elemente de decoratiuni de la Mobexpert si terapii Eden Spa.

Tendinta de extindere a perioadei comerciale a Craciunului nu este nici pe departe o noutate. Anul acesta, in Statele Unite, companiile au inceput sa promoveze ofera pentru sarbatori inca din luna octombrie. Cu toate acestea, in nici una dintre oferte nu se mentioneaza clar cuvantul Craciun, sarbatoarea fiind doar sugerata prin simboluri sau referinte trecatoare. Americanii au transformat, din ratiuni lesne de inteles, sarbatoarea crestina intr-un imens festival de shopping.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Craciun,
evenimente
/actualitate/afaceri/ce-ni-se-pregateste-de-craciun-1067924
1067924
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.