CB Richard Ellis: Yield-urile locale au crescut la minim 8%

Postat la 17 octombrie 2008 59 afişări

Randamentele achizitiilor de active imobiliare din Romania au crescut la minim 8% pe toate cele trei segmente de real estate – cladiri de birouri, spatii comerciale si spatii logistice, potrivit unui raport intocmit la nivel european de catre compania de consultanta imobiliara CB Richard Ellis

Astfel, yield-urile principale pe segmentul de birouri din Bucuresti au ajuns la nivelul de 8,25%, cele din sectorul de retail au crescut la 8% iar cele inregistrate pe segmentul spatiilor logistice sunt de 8,5%, potrivit raportului CB Richard Ellis.

 

Practic, cu cat yield-ul este mai ridicat, cu atat perioada de recuperare a investitiei realizate de cumparator la achizitia unui activ imobiliar va fi mai redusa, un yield scazut fiind sinonim cu un pret foarte bun obtinut de catre vanzator si cu o perioada de recuperare a investitiei mai indelungata pentru cumparator.

 

Valorile din raportul CB Richard Ellis sunt sensibil mai ridicate comparativ cu cele considerate medii la inceputul acestui an, cand randamentele medii ale investitiilor in proprietati comerciale de prim rang erau de 7-7,5% pe sectorul comercial si de aproximativ 6-6,5% pe segmentul spatiilor de birouri.

 

Spre exemplu, ultima tranzactie semnificativa pe sectorul spatiilor comerciale – achizitia Iris Shopping Center de catre DEGI contra a 147 de milioane de euro, a fost incheiata la un yield estimat la 7%, in timp ce cladirea de birouri America House, situata in Piata Victoriei din Capitala, a fost vanduta catre grupul francez Natixis la un randament de aproximativ 5,6%.

 

“Efectele combinate ale nivelurilor reduse de lichiditate si de cantitate de investitii cu perspectiva unui venit din crestere pe termen scurt mult mai mic, contribuie acum la presiunea ce afecteaza yield-urile din toate sectoarele. Aceasta dovada ultima a yield-urilor in crestere va starni interesul investitorilor de capital care tintesc piata imobiliara comerciala, ” a declarat Richard Holberton, director pentru zona Europei, Orientului Mijlociu si Nordului Africii a departamentului de cercetare si consultanta din cadrul CB Richard Ellis.

 

Cresterea yield-urilor vine in contextul in care chiriile din Europa au ramas stabile pe segmentele birouri si retail in timpul celui de-al treilea trimestru din 2008, in vreme ce chiriile din sectorul industrial au scazut usor, potrivit ultimul Indice de Chirie CB Richard Ellis. Cresterea yield-urilor locale, in contextul majorarii chiriilor dar si a tranzactiilor incheiate in 2007, denota un interes scazut din partea posibililor cumparatori  pentru activele imobiliare de pe plan local.

 

In ceea ce priveste piata locala, chiriile medii - pentru proprietatile principale din Bucuresti, pe segmentul spatiilor de birouri au urcat cu 10% in ultimul an, pana la 22 de euro pe metru patrat pe luna, cele pentru spatiile comerciale s-ar majorat cu 27,3%, pana la 140 de euro pe metru patrat pe luna in timp ce chiriile pe segmentul spatiilor logistice s-au situat in septembrie la 4,5 euro/mp/luna.

 

“Cu toate ca ratele de crestere anuale pentru cele trei sectoare raman pozitive, perspectiva unei economii europene slabite se reflecta in sprijinul acordat chiriilor la nivelurile curente si in cresterea incidentei unor declinuri actuale ale inchirierii", a mai spus Richard Holberton.

 

CB Richard Ellis este una din cele mai mari companii de consultanta imobiliara la nivel global cu 29.000 de angajati, fiind prezenta pe plan local prin CBRE Eurisko, dupa achizitionarea companiei locale Eurisko printr-o tranzactie cu o valoare de 24 de milioane de euro.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
real estate,
CB Richard Ellis,
yield,
raport,
crestere
/actualitate/afaceri/cb-richard-ellis-yield-urile-locale-au-crescut-la-minim-8-3324242
3324242
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.