Arieratele cu care se confrunta domeniul farmaceutic din Romania au ajuns la 3 mld. lei

Postat la 16 august 2010 15 afişări

CNAS, in calitate de institutie abilitata a statului in gestionarea fondurilor din domeniul sanatatii, nu a inceput decontarea medicamentelor utilizate in 2010, nereusind practic sa incheie compensarea consumului de produse farmaceutice nici macar pentru anul 2009, sustin membrii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.

Potrivit acestora, APMGR crediteaza in 2010 sistemul de sanatate din Romania, de peste 1,5 miliarde de lei, in conditiile in care medicamentele generice ocupa abia 25% in valoare din piata, dar realizeaza 62% din volumul total al consumului.

"Consideram ca aceasta este cea mai grava criza financiara din sistem de dupa 2004, in conditiile in care preturile medicamentelor generice au scazut cu circa 10% numai in ultimele 12 luni, dublat de diminuarea utilizarii medicamentelor cu 10% in 2009. Aceasta este o dovada certa ca accesul pacientilor romani la medicamente s-a redus simtitor", se arata in comunicatul remis BUSINESS Magazin.

Asociatia atrage atentia ca este imposibila continuarea creditarii sistemului sanitar fara sa fie afectat sprijinul pe care industria locala de generice il acorda in relansarea economiei.

In egala masura, firmele producatoare risca sa fie puse in imposibilitatea asigurarii fluxurilor de numerar necesare derularii proceslor de productie, in lipsa oricarei perspective de angajament de plata al arieratelor, si trag un serios semnal de alarma asupra acestei situatii dezastruoase, inclusiv in calitate de agenti economici mari contribuabili la bugetele locale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medicamente,
farma,
generice,
APMGR,
CNAS
/actualitate/afaceri/arieratele-cu-care-se-confrunta-domeniul-farmaceutic-din-romania-au-ajuns-la-3-mld-lei-6903888
6903888
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.