Afaceri mici şi mari cad în lanţ odată cu reducerea la jumătate a numărului de căsătorii

Autor: Ramona Cornea Postat la 27 august 2020 156 afişări

Numărul căsătoriilor înregistrate la oficiile de stare civilă s-a înjumătăţit în primele şase luni ale anului 2020, când au fost consemnate doar 25.500 de astfel de eve­nimente faţă de aproape 50.000 în primul se­mestru din 2019, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Afaceri mici şi mari cad în lanţ odată cu reducerea la jumătate a numărului de căsătorii

Certificat de căsătorie: amânat. Numărul căsătoriilor s-a înjumătăţit în primul semestru. Este un fenomen social unde contează şi banii, dar şi spectacolul, iar acest spectacol lipseşte în pandemie

Numărul căsătoriilor înregistrate la oficiile de stare civilă s-a înjumătăţit în primele şase luni ale anului 2020, când au fost consemnate doar 25.500 de astfel de eve­nimente faţă de aproape 50.000 în primul se­mestru din 2019, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Mai mult, pe fondul restricţiilor impuse de autorităţile locale pentru a opri răs­pân­direa pandemiei de COVID-19, în perioada martie – iunie 2020 au fost înregistrate 13.339 de căsătorii, cu peste 20.000 mai puţine com­parativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

„Căsătoriile sunt momente importante în viaţa unor tineri, iar varianta căsătoriei doar la primărie nu este chiar de dorit, iar lumea a amânat. Explicaţia cea mai simplă este că s-au amânat din cauza restricţiilor impuse de autorităţi. Ştiu cazul unor tineri români care locuiau în Spania şi nu mai puteau să vină să se căsătorească în România“, a declarat sociologul Alfred Bulai pentru ZF.

Cu toate că autorităţile nu au interzis căsătoriile la primărie, au fost restricţii cu privire la numărul persoanelor care puteau participa la un astfel de eveniment, iar restaurantele şi terasele au fost închise în timpul stării de urgenţă. Pentru restaurante măsura închiderii este în vigoare şi în prezent, sectorul fiind unul dintre cele mai afectate din economie. O parte importantă din businessul restaurantelor venea şi din organizarea de evenimente private, iar acest lucru nu este posibil în prezent.

Comparativ cu anul trecut, cea mai mare scădere a numărului de căsătorii de la oficiile de stare civilă a fost în luna mai, când au fost cu peste 10.000 mai puţine astfel de evenimente. A doua cea mai mare scădere a fost în luna iunie când numărul căsătoriilor a fost de 5.389, cu 8.949 mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi lună din anul precedent. 

Alfred Bulai crede că numărul redus al căsătoriilor este legat şi de faptul că tinerii nu puteau să se cunune şi la biserică şi să organizeze petreceri mari, unde să invite o mare parte a comunităţii apropiate lor. Există şi o perspectivă economică a acestui fenomen deoarece nunta la români presupune cheltuieli mari, iar tinerii vor să acopere aceste costuri cu ajutorul invitaţilor, iar în timpul pandemiei numărul invitaţilor la un astfel de eveniment a fost limitat.

„Indiscutabil, există şi o perspectivă economică, tinerii vor în primul rând să îşi acopere cheltuielile. Lumea vrea ca evenimentul să fie cât mai spectaculos, să fie unul cât mai special şi implică şi nişte costuri spectaculoase. (...) Este un fenomen social unde contează şi banii, dar şi spectacolul pe care îl faci în comunitate. De altfel, banii vin şi în raport cu spectacolul, iar acest spectacol lipseşte în momentul în care suntem în pandemie“, explică sociologul.

Tinerii care au ales să amâne căsătoria anul acesta spun că au luat în considerare o mulţime de factori, printre care faptul că multe rude nu puteau să fie alături de ei, iar sănătatea părinţilor lor putea să fie în pericol.

Bogdan S. îşi planificase nunta pe 4 iunie, dar pandemia l-a făcut să amâne evenimentul pentru anul viitor.  „Am amânat nunta din mai multe motive. Nu ştiam cât va mai dura starea de urgenţă, fratele meu locuieşte în Cehia şi nu putea să ajungă, părinţii noştri sunt în vârstă şi ne era frică să nu se îmbolnăvească. Am pierdut ceva bani, dar este mai bine aşa“, spune Bogdan.

Sunt însă şi situaţii în care tinerii au mers înainte cu planul de a se căsători, chiar dacă au adaptat scenariul evenimentului la contextul actual.

„Noi am avut cununia civilă în aer liber. Luasem decizia în toamnă să facem evenimentul în aer liber, la Cernica, cu aproximativ 40 de invitaţi. Ulterior, când a fost instituită starea de urgenţă, evident că am început să ne îngrijorăm şi să ne ridicăm semne de întrebare întrucât avansul fusese dat, organizarea era în proporţie de 90% realizată. DJ-ul, fotograful, invitaţii, toţi eram gata.“

„Am ţinut legătura cu cei de la restaurant, nu ştiau nici ei exact cum se aranjează lucrurile. Ne am pus problema de amânare, dar nicidecum de anulare a evenimentului“, povesteşte Liviu, un tânăr care s-a căsătorit în vara acestui an.

Tinerii se gândeau doar să amâne eveni­mentul pentru toamnă, dacă lucrurile se înrăutăţeau.  „Ne bazam pe faptul că ne înca­drăm în limita de sub 50 de invitaţi şi că toţi cei de acolo erau rude cu care interacţionam la 2-3 zile şi prieteni foarte apropiati. Am avut noroc şi cu administrativul de la primărie care a înţeles situaţia si care ne-a comunicat detaliat ce este de făcut.“

Organizarea unor evenimente mai restrânse sau simpla prezenţă la oficiile de stare civilă au făcut ca reducerea numărului de căsătorii din acest an să nu fie şi mai dramatică, însă dincolo de toate rămâne impactul semnificativ pe care lipsa acestor evenimente îl are în businessuri mici precum saloane de înfrumuseţare sau florării şi până la marile săli de evenimente.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
casatorii,
amanare,
bani

Citeşte pe comedymall.ro

Cum supravietuiesc afacerile mici în criză? Cum supravietuiesc afacerile mici în criză?

Decalogul unui mic antreprenor: Pentru noi în toată această perioadă a contat să nu ne pierdem cumpătul. Să rămânem atenţi. Să vorbim sincer şi deschis cu echipa. Să fim creativi şi să pivotăm rapid atunci când se arată posibilităţi. Să fim optimişti. Să avem încredere. Să fim îndrăzneţi. Să ştim la ce să renunţăm. Să fim recunoscători. Să ne agăţăm de orice ni se oferă.

vezi continuarea
ZF.ro
Cum încearcă grupul Carrefour să îi convingă pe consumatorii locali să bea vinuri româneşti? Prin programul Deschidem Vinul Românesc retailerul aduce în magazine etichete exclusive şi vinuri premium Cum încearcă grupul Carrefour să îi convingă pe consumatorii locali să bea vinuri româneşti? Prin programul Deschidem Vinul Românesc retailerul aduce în magazine etichete exclusive şi vinuri premium
Care este povestea Aur’a, apa de aur din România care se bea la Festivalul de Film de la Cannes, la Grand Prix-ul de la Monaco şi în hotelurile de cinci stele din Asia
Mediafax
Sistem imunitar vs. coronavirus: De ce unii pacienţi fac forme severe de COVID-19? Explicaţia unui medic infecţionist Sistem imunitar vs. coronavirus: De ce unii pacienţi fac forme severe de COVID-19? Explicaţia unui medic infecţionist
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi câte buletine de vot primeşti
MonitorulApararii
Problema refugiaţilor revine în atenţia clasei politice din Germania Problema refugiaţilor revine în atenţia clasei politice din Germania
Diplomaţia coercitivă în estul Mării Mediterane
MonitorulPartidelor
Acuzaţii pentru Barna: E inadmisibil să preluaţi tehnicile de manipulare ale PSD Acuzaţii pentru Barna: E inadmisibil să preluaţi tehnicile de manipulare ale PSD
Fost ministru PSD, mesaj de susţinere pentru un candidat PNL: Este un lider transformaţional
MonitorulSiguranteiCetateanului
Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban
COMENTARIU Valeriu Şuhan Interviu cu un strigoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.