Adio taxe mici? Comisia Europeană se gândeşte să pună un prag minim pentru taxarea profitului companiilor

Autor: Iulian Anghel Postat la 08 martie 2020 306 afişări

Comisia Europeană gândeşte modificarea modului de impozitare în UE şi vizează, între multe altele, introducerea unui prag minim de impozitare a profitului companiilor, aflat la un nivel ridicat în Occident, dar mai redus în Est: de pildă 33% în Franţa sau 30% în Germania, versus 16% în România, 10% în Bulgaria sau 9% în Polonia.

Adio taxe mici? Comisia Europeană se gândeşte să pună un prag minim pentru taxarea profitului companiilor

Comisia Europeană gândeşte modificarea modului de impozitare în UE şi vizează, între multe altele, introducerea unui prag minim de impozitare a profitului companiilor, aflat la un nivel ridicat în Occident, dar mai redus în Est: de pildă 33% în Franţa sau 30% în Germania, versus 16% în România, 10% în Bulgaria sau 9% în Polonia. Cu 16% România are a patra cea mai mică rată de taxare a profitului din UE.

Comisarul european pentru economie, italianul Paolo Gentiloni, a vorbit săptămâna trecută despre necesitatea impunerii unui prag minim pentru impozitarea companiilor, la nivelul UE: „Trebuie să redefinim ceea ce este acceptabil în privinţa concurenţei fiscale, având în vedere că noi trăim într-o nouă realitate (decât în cea în care au fost luate deciziile economice iniţiale - n. red.). Sunt ferm în favoarea ideii de impozitare minimă efectivă” a profitului companiilor.

Comisarul a prezentat mai multe propuneri de taxare avu­te în vedere de Comisia Europeană: eliminarea sub­ven­ţiilor pentru combustibilii fosili (pentru a sprijini Green Deal-ul european), combaterea mai puternică a eva­ziunii, eliminarea fraudei transfrontaliere, impozitarea coloşilor IT.

Comisarul a mai spus că este pregătit să propună o viziune a Uniunii privind crearea unei baze comune de impozitare corporativă consolidată.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.