Adevăratul Bitcoin: Acţiunile companiei germane Rheinmetall, producătorul tancurilor Leopard, au crescut de peste două ori în ultimul an

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 26 ianuarie 2023 108 afişări

Adevăratul Bitcoin: Acţiunile companiei germane Rheinmetall, producătorul tancurilor Leopard, au crescut de peste două ori în ultimul an
  • Companii americane de investiţii, Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei şi BlackRock, în acţionariatul grupului

Rheinmetall (simbol bursier RHM), producător german de vehicule blindate de luptă, înregistrează un avans de 150% pe acţiuni în ultimele 12 luni, la o valoare de piaţă de peste 10 miliarde de euro. La Frankfurt, indicele bursier DAX afişează un declin de 2% în aceeaşi perioadă, potrivit Yahoo Finance.

Grupul produce celebrele tancuri Leopard 2. Săptămâna aceasta, autorităţile germane au anunţat că vor trimite vehiculele blindate în Ucraina şi vor aproba exportul acestora din ţările partenere. Ţara va furniza iniţial 14 tancuri de luptă, logistică şi muniţie. Trupele ucrainene care vor folosi tacurile urmează să se antreneze în Germania.

De asemenea, Rheinmetall a primit recent o comandă din partea forţei armate germane, Bundeswehr, pentru modernizarea echipamentelor de comandă şi control ale soldaţilor, reiese dintr-un comunicat al companiei.

Din acţionariatul grupului fac parte companiile americane de investiţii Harris Associates (pachet de 11,6% din capitalul social), Wellington Management (5,08%), Capital Research & Management (5,05), administratorii de investiţii Fidelity Investments (3%) şi LSV Asset Management (3%) şi Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei (2,8%). Managerii de active Vanguard Group şi BlackRock deţin participaţii de 2,7%, respectiv 2,25%.

Rheinmetall a avut vânzări la nivel consolidat de 4,1 miliarde de euro în primele nouă luni din 2022, în urcare cu 6,5% faţă de perioada similară a anului precedent, şi un rezultat operaţional de 323 de milioane de euro, plus 9%, conform MarketScreener.

Anul trecut, cancelarul german Olaf Scholz a anunţat că Berlinul va cheltui peste 2% din produsul intern brut (PIB) anual pentru apărare, cât şi o creştere de 100 de miliarde de euro a cheltuielilor militare, având în vedere războiul declanşat de trupele ruseşti în Ucraina. Astfel, Germania a marcat o schimbare majoră de paradigmă în politică externă a ţării de după cel de al Doilea Război Mondial.

De la începerea conflictului din estul Europei pe 24 februarie 2022, acţiunile din industria apărării au afişat evoluţii cu mult peste media pieţelor. De exemplu, pe bursa de valori din Milano, grupul industrial Leonardo SpA are un avans 52% în ultimele 12 luni, faţă de un plus de doar 0,3% pe indicele principal FTSE-MIB.

În Franţa, compania de apărare Thales a urcat cu 50%, în timp ce benchmark-ul pieţei de capital din Paris, CAC 40, s-a apreciat cu 1,6%. Grupul olandez BAE Systems, cel mai mare producător european de armament, înregistrează o creştere de 41%, pe un indice AEX în coborâre cu 0,7%.

Northrop Grumman, companie americană din domeniul apărării, unul dintre principalii contractori din SUA, a crescut cu 15% în ultimele 12 luni, iar acţiunile Lockheed Martin, producătorul avioanelor F-35 Fighter, listat pe bursa  din New York au urcat cu 16%. Indicele S&P 500 are minus 7,7% în aceeaşi perioadă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actiuni,
crestere,
germania,
tancuri,
investitii,
miliarde

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.