A jucat viitorul companiei la cărţi. Douăzeci de ani mai târziu, conduce un imperiu de 45 de miliarde de dolari

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 17 iulie 2014 400 afişări

A jucat viitorul companiei la cărţi. Douăzeci de ani mai târziu, conduce un imperiu de 45 de miliarde de dolari

Poate sună ca scenariul unui film, dar fondatorul FedEx a reuşit să salveze viitorul companiei sale atunci când s-a decis să meargă la Vegas şi să joace ultimii 5.000 de dolari pe care compania îi mai avea în cont. S-a întors după două zile cu 27.000 de dolari, sumă care a asigurat încă o săptămână de funcţionare. Nu a fost suficient pentru a redresa situaţia, însă în acele câteva zile a reuşit să negocieze un nou împrumut de la creditori.

În 1971, Frederick Smith a decis să folosească averea personală de patru milioane de dolari pentru a pune bazele unei companii de curierat. A reuşit să strângă alte 90 de milioane de la diverşi investitori, folosindu-se de ideea că avea să fie prima companie din istorie care poate livra un pachet, peste noapte, oriunde în lume. Nicio altă companie nu mai încercase aşa ceva, iar investitorii s-au grăbit să gireze planul de afaceri.

La doar trei ani de la începerea activităţii, Federal Express era pe punctul de a intra în faliment, cauza principală fiind creşterea rapidă a preţului la combustibil. Într-o bună zi, Smith a realizat că banii rămaşi în cont, 5.000 de dolari, nu ajungeau nici măcar pentru a alimenta avioanele. Printr-un gest aproape nebunesc, el s-a decis să ia banii şi să plece la Vegas; antreprenorul s-a aşezat la o masă de blackjack şi şi-a încercat norocul.

După două zile, el le-a povestit colegilor ce a făcut, anunţându-i că a făcut rost de bani pentru încă o săptămână. Stupefiaţi, aceştia l-au întrebat la ce s-a gândit atunci când a luat ultimele fonduri ale companiei. "Ce mai conta? Oricum banii n-ar mai fi ajuns pentru încă o săptămână", le-a răspuns Smith.

În zilele care au urmat, Frederick Smith a reuşit să strângă încă 11 milioane de dolari, bani ce s-au dovedit suficienţi pentru a pune compania pe picioare. În 1976, Federal Express a înregistrat primul an fără pierderi, terminând cu 3,6 milioane de dolari profit. Astăzi, compania FedEx are o valoare de piaţă de peste 45 de miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/a-jucat-viitorul-companiei-la-carti-douazeci-de-ani-mai-tarziu-conduce-un-imperiu-de-45-de-miliarde-de-dolari-12939733
12939733
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.