A fost sau nu frauda electorala?

Postat la 11 aprilie 2006 43 afişări

Americanii se intreaba in continuare de ce George W. Bush a fost ales presedintele SUA, scrie analistul politic John Brown, intr-un articol publicat in ziarul de limba engleza Moscow Times. Potrivit lui Brown, exista la ora actuala patru curente de opinie despre alegerile din SUA.

Americanii se intreaba in continuare de ce George W. Bush a fost ales presedintele SUA, scrie analistul politic John Brown, intr-un articol publicat in ziarul de limba engleza Moscow Times. Potrivit lui Brown, exista la ora actuala patru curente de opinie despre alegerile din SUA. Primul sustine ca Bush n-a castigat de fapt Presedintia tarii si ca, la fel ca si in 2000, candidatul republican a ajuns la Casa Alba prin frauda electorala, mai ales gratie neregulilor de la votul electronic. Primele exit poll-uri, de altfel, ar fi indicat o victorie a democratului John Kerry. 

Al doilea curent de opinie sustine ca Bush a castigat alegerile exclusiv gratie unui grup mic, dar influent al societatii civile: protestantii evanghelisti, adepti ai unui crestinism conservator si militant si ai respectarii Bibliei in litera ei. Fidelitatea acestora fata de Bush ar motiva deci multimea de comentarii dupa care la alegerile din 2 noiembrie ar fi atarnat mai mult in balanta valorile morale si mai putin economia sau politica externa. "Noi nu vrem sa fim europeni, sa fim socialisti, sa fim laici. Noi suntem unici si suntem cea mai mare forta a binelui de pe lume, in ciuda a ceea ce crede stanga sau cred Natiunile Unite", sustine unul din exponentii acestui crestinism militant. Culmea e ca tocmai liberalii de stanga sustin teoria ca victoria lui Bush s-ar fi datorat votului "moral" al fundamentalistilor crestini.

Al treilea curent de opinie extinde, practic, sfera celui de-al treilea, pentru a conchide ca nu un grup restrans de protestanti au hotarat lucrurile, ci tara intreaga a ales in numele valorilor morale promovate de Bush. Argumentul ar fi aici ca pe Bush l-au votat nu numai barbatii albi, conservatori si cu venituri mari, ci si multi din cei care la scrutinul din 2000 au optat pentru democrati - hispanici, catolici, evrei, pensionari, femei casatorite.

In fine, ultima teorie admite pur si simplu ca nimeni nu stie de ce a castigat Bush. Sunt prea multe tensiuni si contradictii in societatea americana ca sa se poata desprinde vreo concluzie din ceea ce s-a intamplat la alegeri. Iar dihotomiile rural/urban, conservator/liberal, retro/metro si asa mai departe, prin care multi isi explica rapid viata din Statele Unite, nu se suprapun intotdeauna pe realitatea americana. Numai doua exemple: Nevada, statul unde se gaseste orasul pacatului, Las Vegas, si unde prostitutia e in unele locuri legala, a votat pentru Bush, iar acum doi ani s-a pronuntat pentru un amendament constitutional de restrangere a conceptului de casatorie la relatia intre barbat si femeie. Invers, modernul, liberalul, homofilul stat Massachusetts are cea mai mica rata a divorturilor din SUA - 2,4 divorturi la o mie de oameni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/a-fost-sau-nu-frauda-electorala-2511036
2511036
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.