75 de milioane de ţigări de contrabandă, în valoare de circa 45 de milioane de lei, au capturat autorităţile în prima jumătate a anului

Autor: Georgiana Călin Postat la 03 august 2017 58 afişări

În prima jumătate a lui 2017, autorităţile române au capturat aproape 75 de milioane de ţigări de contrabandă, în valoare de circa 45 de milioane de lei. Peste 20.000 de pachete de ţigări de contrabandă au fost împiedicate să ajungă pe piaţa neagră din România, echivalentul consumului total al unui oraş de circa 100.000 de locuitori.

75 de milioane de ţigări de contrabandă, în valoare de circa 45 de milioane de lei, au capturat autorităţile în prima jumătate a anului

Cu toate acestea, impactul contrabandei asupra încasărilor la bugetul de stat este în continuare semnificativ, fiecare punct procentual de piaţă neagră însemnând aproximativ 40 milioane euro neîncasaţi de către stat sub formă de taxe şi accize.

„Deşi în prima jumătate a lui 2017 nivelul contrabandei a scăzut cu 1,3 pp faţă de finalul anului trecut, ajungând la 15,5%, suntem încă departe de media europeană de 9%. Contrabandiştii răspund eforturilor intensificate ale autorităţilor cu metode din ce în ce mai surprinzătoare de forţare a graniţelor, încurajaţi de profiturile mari pe care le aduce traficul ilegal”,a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice al British American Tobacco România.

Campania „Stop Contrabanda” a fost martora diversificării şi îmbunătăţirii tehnicilor inedite folosite de traficanţi pentru introducerea ilegală a ţigărilor în ţără. Pachetele de ţigări sunt ascunse în saci de făină şi bidoane de detergent lichid, baxurile de ţigări sunt transportate peste Prut folosind lansete de pescuit şi deltaplane, sunt dosite în caroseria autoturismelor, sau ascunse în trenuri de marfă şi chiar în nave sub pavilion străin. 

Din cauza accesului facil la produse de contrabandă, România a ocupat în 2016 un alarmant loc 6 la nivelul Uniunii Europene ca volum de ţigări de contrabandă consumate, potrivit unui studiu KPMG realizat pentru think-tankul britanic Royal United Services Institute. În urma aceluiaşi studiu, 83% dintre românii intervievaţi au primit oferte de ţigări de contrabandă chiar pe stradă, cu 40% mai mult decât media europeană, ceea ce dovedeşte îndrăzneala tot mai mare a traficanţilor de ţigări, încurajată de profitabilitatea ridicată şi riscurile reduse, precum şi nevoia de intensificare a eforturilor autorităţilor pentru combaterea fenomenului. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.