2019, un an critic pentru lume aşa cum o ştim: Care sunt principalele riscuri la adresa stabilităţii, începând de la populismul european şi până la furia lui Donald Trump

Autor: Alex Ciutacu Postat la 08 ianuarie 2019 83 afişări

2019, un an critic pentru lume aşa cum o ştim: Care sunt principalele riscuri la adresa stabilităţii, începând de la populismul european şi până la furia lui Donald Trump

Mediul geopolitic la nivel global se află în cel mai tensionat moment din ultimele decenii, potrivit grupului de consultanţă Eurasia, fondat de Ian Bremmer.

Structuri gigant în pericol. Liderii ţărilor puternice se confruntă zi de zi cu propriile crize interne sau externe şi nu reuşesc să combată ideologii şi discursuri care afectează instituţiile. Perspectivele sunt negative pentru instituţii gigant precum Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Comerţului. De asemenea, relaţia dintre SUA-China-Rusia nu prezintă perspective pozitive pentru viitor.

SUA-China. Pentru mult timp a existat o politică aplicată în comun atât de americani, cât şi de chinezi, aceea de a păstra relaţiile cât mai amicale posibil, pentru cât mai mult timp posibil.

Asta s-a schimbat, în special în Statele Unite, care îmbrăţişează acum o abrodare confruntaţională între cele mai mari două economii din lume. Analiza Eurasia susţine că acest conflict şi aceste tensiuni vor arunca haos în sectorul de tehnologie şi în cel de securitate.

Pericole cibernetice. Acest an ar putea reprezenta un punct de turnură în competiţia cibernetică. Pentru prima dată, Statele Unite derulează eforturi serioase pentru a stabili o rezistenţă în faţa atacurilor cibernetice.

Firma de consultanţă susţine că acest spectacol de forţă are foarte puţine şanse de reuşită ci, din contră, ar putea aduce mai multe probleme pentru americani.

Populismul european. Când Uniunea Europeană îşi va organiza alegerile parlamentare în luna mai, euroscepticii de dreapta, cât şi de stânga, vor câştiga mai multe scaune decât oricând în istoria UE. În trecut, partidele eurosecptice câştigau aprecierea prin învinuirea Bruxellului pentru problemele domestice.

Acum, aceste partide câştigă teren prin promisiunea că vor ignora regulile UE. Forţa fără precedent de care se vor bucura euroscepticii după alegerile din luna mai ar putea împiedica abilitatea UE de a funcţiona coerent.

SUA. Acest an va fi unul haotic pentru politicile domestice ale americanilor. În timp ce şansele ca Trump să fie demis rămân scăzute, volatilitatea politică se află la maxime excepţionale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
sua,
haos

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.