Teza 1: Islamul inseamna pace

Postat la 29 august 2006 1 afişăre

Secretarul britanic pentru afaceri interne, John Reid, a propus, dupa dejucarea atentatelor de la inceputul lui august, un program comun de urmat pentru statele europene in chestiunea luptei antiteroriste. Reid a condamnat extremismul islamist, banuit a sta in spatele complotului descoperit la Londra, accentuand ca extremismul submineaza deopotriva Islamul, religie al carei nume inseamna chiar "pace", si valorile europene legate de libertate si toleranta. Propunerile lui Reid, cu perspectiva de a fi aplicate la scara europeana, sunt urmatoarele:

  • NIMIC LICHID: Marea Britanie a stabilit un precedent la nivel european, prin interdictia impusa pasagerilor de avioane de a aduce cu ei in cabina lichide, inclusiv bauturi si cosmetice, avand in vedere nou-descoperita amenintare a explozibililor lichizi. Alte tari insa deocamdata n-au urmat acest exemplu.
  • SECURITATE: Regulile stricte de securitate impuse pe aeroporturile europene si in toate sistemele publice de transport au creat pana acum blocaje, intarzieri si incidente, in special in Marea Britanie, prezumatul punct de plecare al atentatelor planuite in august. Argumentul britanicilor a fost ca, daca masuri la fel de aspre nu se aplica si pe alte aeroporturi, ceea ce a fost evitat la Londra s-ar putea materializa in Franta sau in Germania.
  • SPIONI BUNI: Schimb de informatii secrete intre serviciile de securitate ale UE. La initiativa Londrei, sefii serviciilor secrete din statele comunitare s-au intalnit la sfarsitul lui august ca sa puna la punct un plan de actiune, in urma investigatiei in jurul atentatelor esuate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Teza 1: Islamul inseamna pace
/special/teza-1-islamul-inseamna-pace-1006800
1006800
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.