Schimbări la vârf în China - conservatorism şi temeri

Autor: Marius Oncu Postat la 20 noiembrie 2012 47 afişări

Cel mai mare partid comunist din lume, care conduce cea mai populată ţară şi a doua economie la nivel global, are noi lideri. Noii şefi ai Chinei formează, însă, un grup conservator, care va prefera, probabil, precauţia în reformele economice şi va evita schimbări radicale ale politicilor actuale.

XI JINGPING A PRELUAT CEL MAI IMPORTANT POST DIN CONDUCEREA PARTIDULUI COMUNIST, cel de secretar general. Componenţa noii echipe din fruntea partidului a fost decisă în mai mică măsură de provocările economice şi politice care aşteaptă cea mai populată ţară din lume şi mai mult de jocurile de culise din elita secretă a Chinei.

O mutare surprinzătoare este înlocuirea şefului pe picior de plecare, Hu Jintao, de la conducerea puternicei Comisii Militare Centrale, care controlează armata. Hu devine astfel primul lider comunist care cedează integral puterea fără vărsare de sânge, epurări sau tulburări politice.

Xi şi-a făcut apariţia, săptămâna trecută, în Marea Sală a Poporului din Beijing în fruntea Comitetului Permanent al Biroului Politic, cu un număr de membri redus de la 9 la 7. A întârziat, însă, 45 de minute la primul său discurs ca lider al Chinei.

Xi a fost secondat de Li Keqiang, care urmează să preia postul de premier de la actualul şef al executivului, Wen Jiabao. Premierul este principalul responsabil de gestionarea economiei.

Cei doi vor deveni preşedinte şi premier anul următor, în cadrul unui proces de predare treptată a puterii. Al treilea în rândul noilor membri ai Comitetului Permanent, care şi-au făcut apariţia în funcţie de importanţă, este Zhang Dejiang, fost vicepremier şi şef al partidului în oraşul Chongqing. Prezenţa sa imediat după Xi şi Li arată că va prelua conducerea Congresului Naţional al Poporului, o adunare legislativă formală, la reuniunea acesteia din martie.

În confruntarea crâncenă pentru posturile din Comitetul Permanent, unii pretendenţi legaţi de actualii lideri, Hu şi Wen, par să fi fost marginalizaţi de protejaţii fostului şef al Partidului Jiang Zemin. Jiang, 86 de ani, care s-a retras în 2002, rămâne o forţă politică majoră în China.

Comitetul Permanent se va confrunta rapid cu o serie de probleme dificile, cea mai importantă fiind încetinirea economiei. Partidul este asaltat cu cereri tot mai susţinute, chiar din interior, pentru un nou val de reforme care să deschidă competiţiei sectoare monopol de stat sau dominate de birocraţia partidului.

Chiar şi Hu a avertizat, în discursul de deschidere a Congresului al 18-lea al Partidului că nivelul corupţiei în rândul funcţionarilor şi liderilor politici a ajuns atât de ridicat, încât ar putea cauza "prăbuşirea Partidului şi a statului" dacă nu este combătută.

Membrii Comitetului Permanent aliaţi ai fostului şef de partid Jiang sunt Wang Qishan, fost vicepremier responsabil cu finanţele, Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, fost şef al partidului în oraşul Shanghai, şi Zhang Gaoli, fost şef al partidului în oraşul Tianjin.

Protejaţii lui Hu impuşi în Comitet sunt viitorul premier, Li Keqiang, şi Liu Yunshan, fostul şef al departamentului de propagandă al partidului. Hu a reuşit, însă, în negocierile din interiorul partidului să-şi impună mai mulţi oameni pentru a accede peste circa cinci ani în Comitetul Permanent, odată cu retragerea unora din noii membrii la limită de vârstă.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
china,
conservatori,
reforme
/special/schimbari-la-varf-in-china-conservatorism-si-temeri-10330527
10330527
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.