Retrospectiva 2010 - Schimbarea, cuvantul de ordine al anului

Postat la 29 decembrie 2010 31 afişări

Schimbarea a fost cuvantul de ordine anul acesta. Daca pana acum companiile se concentrau pe lansarea unor noi game de produse, îmbunatatirea celor existente si extinderea retelelor, în 2010 focusul s-a schimbat. Investitorii au mizat pe noi piete, în speranta de a-si creste businessul.

Comertul a ramas in continuare capul de afis pentru cele mai multe noi investitii. Afacerile lui Dinu Patriciu au cunoscut o turnura putin neasteptata in primavara anului, cand afaceristul a inceput sa bage bani in reteaua de magazine de proximitate Mic.ro si in agentiile de pariuri sportive Bet Cafe Arena. Fostul petrolist se remarcase pana atunci prin dezvoltarea agresiva a trustului media Adevarul, precum si printr-o serie de investitii de amploare, conform declaratiilor sale, in imobiliare si dispozitive electronice.

Reteaua de magazine Mic.ro are alocate peste 200 mil. euro pana la sfarsitul anului viitor. Tot atunci, cifra de afaceri estimata ar urma sa ajunga la 1,5 mld. euro, adica mai mult decat cel mai mare comerciant de pe piata romaneasca, Metro Cash & Carry (1,2 mld. euro in 2009). Pe de alta parte, cu Bet Cafe Arena, Patriciu doreste sa castige 40% din piata de profil pana in 2014. Reteaua de agentii de pariuri ar urma sa aiba in urmatorii patru ani 400 de unitati si 2.000 de angajati, in urma unei investitii de peste 40 mil. euro.

Metro, cel mai mare jucator din comert, a lansat anul acesta o retea de magazine mai mici, numite Metro Punct, pentru a-si creste aria de acoperire. Pana in prezent compania a deschis patru astfel de puncte, investind in total patru milioane de euro. Intr-o perioada de boom economic dezvoltarea unui astfel de proiect nu ar fi fost posibila, iar comerciantul german isi eficientizeaza acum toate activitatile sale. Pe acelasi principiu au mers si alte retele care au deschis magazine pe suprafete mai mici, cum este cazul Cora.

In randul companiilor care cauta noi filoane pe care sa le exploateze se inscrie Scandia, cel mai mare producator de conserve, piata in care detine o pozitie dominanta cu o cota de 54%. Firma a decis sa intre in afacerile cu restaurante, planificand sa deschida anul viitor sase sau sapte spatii, in special in centre comerciale si la parterul cladirilor. Desi cheltuielile sunt in scadere, in mod surprinzator, nici piata produselor de lux nu a fost linistita in 2010. Valoarea vanzarilor a stagnat la 350 de milioane de euro, dar marci precum Gucci, Armani si Moschino au anuntat deschiderea de noi magazine. Este o veste de bun augur, pentru ca zona luxului se "misca" in momentul in care este destul de sigura ca poate castiga suficient, ceea ce s-ar traduce prin sperante de crestere economica si sporire a veniturilor.

Dincolo de retail, si in alte domenii au fost vizibile decizii strategice neasteptate. Este cazul antreprenorului roman din spatele grupului de firme Asesoft, Sebastian Ghita. IT-istul de 31 de ani, a preluat managementul Realitatea Media, grupul de presa controlat de Sorin Ovidiu Vintu, angajandu-se sa faca in urmatorii cinci ani investitii totale de 75 de milioane de euro. Pe langa asta, in ultima perioada, antreprenorul a fost implicat in mai multe tranzactii de pe piata locala. Un exemplu este achizitia pachetului majoritar de actiuni al magazinului de comert online eMAG si a lantului de electroretail Flanco - care avea nevoie de lichiditati acum ca a iesit din insolventa. Impreuna cu asociatul sau din cadrul Asesoft, Iulian Stanciu, Ghita a preluat in luna septembrie 60% din actiunile retailerului, aducand lichiditati de 14 mil. euro.

Cateva zeci de companii din toata tara s-au remarcat in 2009 prin evolutia buna a afacerilor, avand in plin an de criza cresteri de cel putin 100%, asa cum arata un top realizat de Ziarul Financiar. Clasificarea ia insa in calcul cifrele de afaceri de anul trecut. Chiar si asa rezultatele sunt notabile si indica o evolutie surprinzatoare a domeniilor de nisa sau apartinand zonelor dinamice - cum ar fi industria auto sau cea alimentara.

Urmărește Business Magazin

/special/retrospectiva-2010-schimbarea-cuvantul-de-ordine-al-anului-7828042
7828042
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.