O persoană modestă în locul stăpânilor universului

Postat la 16 iunie 2015 1057 afişări

Deutsche Bank, cea mai mare bancă din germania, a încercat fără prea mare succes în ultima perioadă să îşi refacă imaginea şifonată de o serie de probleme cu autorităţile de reglementare şi justiţia, care includ investigaţii legate de manipularea dobânzilor, nereguli la vânzarea instrumentelor derivate, Evaziune fiscală şi spălare de bani.

La numai o lună după ce a fost amendată cu nu mai puţin de 2,5 miliarde de dolari pentru manipularea dobânzii interbancare libor, Deutsche Bank a luat prin surprindere piaţa financiară, anunţând demisia directorilor generali Anshu Jain şi Jurgen Fitschen. Conducerea băncii va fi încredinţată britanicului John Cryan, fost director financiar al băncii elveţiene UBS, care va avea dificila sarcină de a spăla imaginea instituţiei financiare şi de a creşte profitabilitatea.

DEUTSCHE BANK a prezentat în luna aprilie o schimbare radicală de management, într-o ultimă încercare de recâştigare a încrederii în administrarea băncii, dar unii acţionari au cerut mai multe modificări. Cryan, în vârstă de 54 de ani, este membru în consiliul de supraveghere al instituţiei financiare din 2013. El îl va înlocui pe Jain, care va demisiona pe 30 iunie, şi va deveni singurul director general atunci când celălalt CEO, Jurgen Fitschen, va renunţa la funcţie în luna mai a anului viitor.

Noul director general, care îşi va prelua atribuţiile pe 1 iulie, a fost puternic implicat în planul pentru noua strategie a băncii, fiind improbabil să o modifice semnificativ, potrivit unei surse citate de Reuters.

Planul strategic a fost criticat de acţionari ca fiind insuficient şi tardiv. ”Este nevoie de multe alte detalii. Este o muncă uriaşă. Deutsche Bank este una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume şi cea mai mare din Germania„, explică Chris Wheeler, analist la Atlantic Equities în Londra. Un alt analist a arătat că Cryan a ajutat la scoaterea din criză a băncii elveţiene UBS. ”Cryan este o persoană modestă, spre deosebire de generaţia actuală, care se crede stăpâna universului„, a adăugat acesta.

Preşedintele consiliului de supraveghere al Deutsche Bank, Paul Achleitner, consideră că decizia de retragere luată de Jain şi Fitschen demonstrează angajamentul lor de a pune interesul băncii mai presus de interesele lor personale.

Planul de restructurare a băncii are rolul să reducă cheltuielile cu 3,5 miliarde de euro pe an până în 2020. Potrivit planului, banca intenţionează să taie îndatorarea cu 150 de miliarde de euro la divizia de investiţii, până în 2018, prin restrângerea operaţiunilor cu instrumente derivate şi optimizarea altor activităţi.

Reorganizarea va costa circa 800 de milioane de euro, urmând să aibă un impact asupra veniturilor anuale de aproximativ 600 de milioane de euro. Deutsche Bank intenţionează să se retragă din 7-10 ţări, dintr-un total de 70 în care este prezentă, şi să închidă până la 200 de sucursale, dar şi să cheltuiască până la 2,5 miliarde de euro cu proiecte digitale şi extinderea operaţiunilor de tranzacţii şi a diviziei de management al averilor. Profitul net al băncii a scăzut în primul trimestru la 544 milioane de euro, de la 1,1 miliarde de euro în intervalul similar al anului trecut, afectat de costuri legale de 1,5 miliarde de euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/o-persoana-modesta-in-locul-stapanilor-universului-14455632
14455632
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.