MEET THE CEO - Mihai Rohan - Intalnire cu un constructor

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 ianuarie 2011 335 afişări

A vazut tot ce se putea vedea in materie de tranzitie de la socialism la comunism, de nastere si crestere a pietei cimentului in Romania si de civilizatie a constructiei. Mihai Rohan, cel pe care presa l-a botezat "tatal cimentului", preda acum stafeta la Carpatcement unui manager care a invatat meserie in aceeasi companie.

Pare ieftin jocul de cuvinte din titlu, din moment ce Mihai Rohan lucreaza a lucrat toata viata in industria cimentului; in discutia de la evenimentul MEET THE CEO, notiunea de constructie a aparut insa la fiecare pas, aproape obsesiv, cu toate sensurile posibile, de la constructia unei cariere pas cu pas, a unui stil de management si a unei echipe capabile sa performeze si pana la felul cum s-au schimbat orasele din Romania si pana la constructia unui brand national.

Romania are o generatie de executivi care vin din spate, in toate industriile - farmaceutice, IT, industria de constructii, unii scoliti in strainatate, altii cu experienta solida formata in companii, considera Mihai Rohan. Unul dintre acestia este Florian Aldea, directorul general al Carpat Beton, cel care i-a luat locul lui Rohan la conducerea Carpatcement Holding de la 1 ianuarie. Aldea si-a inceput cariera ca inginer de automatizari la fabrica de la Fieni, in anii '80, are un MBA la Asebuss Bucuresti si la Kennsaw University din Atlanta, iar din 2010 este doctor in inginerie chimica.

"Una din atributiile mele este sa-mi cresc succesorii, si va asigur ca pentru urmatorii zece ani cel putin, succesiunea la Carpatcement este asigurata. Exista baieti <spirt>, care pot sa lucreze multe ore, si sambata, si duminica, stiu si sa se distreze, si sa cante", spune el. Compania are un program de internship cu studenti care vin sa faca practica in companie, pe baza unei conventii cu universitatile. "Eu personal ma duc si discut cu studentii, care invata meserie, stiu ca pot ajunge aici, de tineri, sefi de sectie si directori daca sunt buni. Asta ii motiveaza pe oameni, asa incat raman in companie si nu sunt tentati sa plece in alta parte."

Absolvent de Electromecanica la Brasov, Rohan si-a inceput cariera la Institutul Roman de Cercetare si Proiectare a Cimentului (CEPROCIM), unde s-a ocupat de proiecte de constructii de fabrici de ciment, inclusiv pentru strainatate. "Asa am fost obligat sa invat limbi straine, inclusiv rusa, sa cunosc documentatie straina a industriei, sa-i cunosc pe oamenii din industrie din alte tari".

Asa a fost remarcat si promovat la Centrala Industriei Cimentului, ca director tehnic, apoi dupa 1990 la conducerea Romcim SA, primul holding industrial din Romania, infiintat cu patru fabrici, pe baza structurii elaborate de el. Sfarsitul anilor '90 il gaseste la conducerea Casial Deva, care era detinuta de grupul Lasselsberger, iar din aceasta pozitie a negociat preluarea fabricii de catre germanii de la HeidelbergCement. Noii proprietari l-au pastrat apoi la sefia operatiunilor lor din Romania, care acum cuprind trei companii - Carpatcement Holding, Carpat Beton si Carpat Agregate, respectiv trei fabrici - cele de la Bicaz, Deva si Fieni.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
meet the ceo,
special,
Mihai Rohan,
Carpatcement
/special/meet-the-ceo-mihai-rohan-intalnire-cu-un-constructor-7899921
7899921
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.