De la business la politică: povestea lui Michael Bloomberg

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 04 iunie 2015 412 afişări

De la business la politică: povestea lui Michael Bloomberg

Michael Rubens Bloomberg s-a născut în 1942 în Boston, Statele Unite, într-o familie de evrei cu rădăcini ruseşti. Bloomberg a urmat cursurile Universităţii Johns Hopkins, unde a obţinut o diplomă în inginerie electrică, iar în 1966 a absolvit şi un MBA la Harvard.

În 1973, Bloomberg a devenit partener în cadrul firmei de brokeraj Salomon Brothers; opt ani mai târziu, compania a fost achiziţionată de Phibro Corporation, iar Bloomberg a fost concediat, primind compensaţii în valoare de 10 milioane de dolari. Cu aceşti bani, omul de afaceri a fondat propria sa companie, unde a ocupat fotoliul de CEO pentru următorii douăzeci de ani.

Bloomberg a vrut să dezvolte un business care să răspundă la o problemă esenţială în sistemul bancar: transmiterea informaţiilor financiare într-un timp cât mai scurt, prin inovaţii tehnologice şi într-o formă accesibilă (cum ar fi graficele). Prima companie care s-a arătat interesată de proiect a fost Merrill Lynch: aceştia au investit 30 de milioane de dolari în Innovative Market Systems, compania lui Bloomberg, fiind primii săi clienţi.

Până la sfârşitul anului 1990, Bloomberg instalase peste 8.000 de terminale; în 2012, numărul ajunsese la peste 300.000. Ulterior, în 1987, compania a fost redenumită Bloomberg L.P. şi în anii care au urmat au fost dezvoltate Bloomberg News, Bloomberg Message sau Bloomberg Tradebook.

La începutul anilor 2000, Michael Bloomberg a renunţat la funcţia de CEO al companiei pentru a urma o carieră în politică. El a devenit primar al oraşului New York pe 1 ianuarie 2000, fiind reales în 2005 şi apoi în 2009. În această funcţie, omul de afaceri a condus oraşul folosind metode neconvenţionale, numind consilieri în funcţie de experienţa lor şi lăsându-le apoi libertate în luarea deciziilor. Potrivit celor de la Fastcompany, Fundaţia Filantropică Bloomberg se concentrează pe mai multe probleme: sănătate publică, arte, inovaţie guvernamentală, mediu şi educaţie.

Michael Bloomberg a donat peste un miliard de euro prin fundaţia sa, fiind una dintre cele mai active persoane publice din acest punct de vedere. Pe 6 octombrie 2014, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a acordat lui Bloomberg distincţia de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic pentru ”demersurile sale antreprenoriale şi filantropice şi numeroasele feluri în care a dezvoltat relaţia dintre Statele Unite şi Marea Britanie„. Cu o avere netă de peste 35 miliarde de dolari, Michael Bloomberg ocupă locul 10 în topul celor mai bogaţi americani. Bloomberg este divorţat şi are două fete, Emma şi Georgina.

Urmărește Business Magazin

/special/de-la-business-la-politica-povestea-lui-michael-bloomberg-14402044
14402044
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.