Capitalistul săptămânii: Arthur Dehon Little

Autor: Ioana Matei Postat la 07 noiembrie 2013 262 afişări

Arthur D. Little este o companie multinaţională de consultanţă în management cu sediul central în Boston, SUA, recunoscută la nivel mondial ca o piatră de temelie în domeniu. Compania a fost fondată de Arthur D. Little, inginerul chimist cunoscut şi pentru descoperirea acetatului, dar şi pentru rolul cheie pe care l-a jucat în dezvoltarea de strategii de afaceri şi operaţiuni de cercetare. Arthur Dehon Little s-a născut în 1863 în Boston.

Capitalistul săptămânii: Arthur Dehon Little

Interesul lui pentru chimie s-a născut după întâlnirea cu un chimist care făcea spectacole stradale din experimentele chimice în schimbul a zece cenţi. Little a început să experimenteze el însuşi în laboratorul şcolii, iar în 1881 a fost acceptat în cadrul Institutului American de Tehnologie din Massachusetts (MIT). S-a dovedit a fi un student talentat şi un cercetător iscusit, dar şi un bun comunicator, după ce a fondat revista campusului, The Tech.

Totuşi, în cel de-al treilea an de facultate a fost nevoit să abandoneze studiile după ce i s-a oferit un post în cadrul companiei producătoare de hârtie Richmond Paper, iar familia lui avea dificultăţi financiare şi nu mai putea să îi finanţeze studiile. Little a fost promovat rapid în cadrul companiei, de la chimist începător la supraveghetor al fabricii. În cadrul Richmond Paper l-a întâlnit pe partenerul care avea să îl conducă spre consultanţă, Roger Griffin.

Au deschis împreună laboratorul de analize Griffin şi Little: Ingineri Chimici. Compania s-a specializat în analize chimice pentru controlul calităţii. După moartea lui Griffin în urma unui accident de laborator, în 1893, Little a fondat Compania Produselor de Celuloză care avea ca activitate dezvoltarea de aplicaţii practice pentru celuloză. În 1900, Little a făcut un nou parteneriat, cu William Hultz Walkers de la departamentul chimic al MIT. În 1905, parteneriatul s-a încheiat ca urmare a întoarcerii lui Walker la conducerea Departamentului de Cercetare de Ştiinţe Aplicate de la MIT.

În 1909, Little s-a lansat pe cont propriu şi a creat compania Arthur D. Little (ADL). Făcea în cadrul acesteia studii analitice, precursoarele studiilor pentru care firma a devenit apoi faimoasă. Succesul a venit în 1911, după ce a obţinut un contract cu General Motors. Little avea ca misiune organizarea primului departament de cercetare al companiei. În 1916, Canadian Pacific Railway i-a solicitat lui Little un studiu complex asupra resurselor naturale ale Canadei.

Până în 1918, compania lui făcuse peste 16.000 de cercetări. Ceea ce începuse ca un laborator de analize s-a transformat într-o companie cu vaste opereţiuni de cercetare industrială, cu specialişti care lucrează în numeroase departamente. Ideea  lansată de Little, conform căreia inovaţia aduce afaceri profitabile, rămâne principiul fundamental al consultanţei moderne.

Urmărește Business Magazin

/special/capitalistul-saptamanii-arthur-dehon-little-11638445
11638445
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.