(P) Utilizarea Dezinfectantilor in domeniul medical

Autor: Publicitate Postat la 03 februarie 2022 48 afişări

(P) Utilizarea Dezinfectantilor in domeniul medical

Dezinfectarea este o operatie destinata distrugerii microorganismelor patogene vii din medii biologice sau de pe diverse suprafete si obiecte. Dezinfectarea impiedica propagarea bolilor contagioase la oameni, animale sau plante.

Dezinfectantele sunt folosite pentru uciderea organismelor daunatoare si pentru impiedicarea raspandirii infectiilor. Un dezinfectant este o substanta chimica, folosita pentru a inactiva sau distruge microorganismele.

Dezinfectantii pentru suprafete sunt un mijloc important de control al agentilor patogeni (microbi, virusi, paraziti) in sectorul sanatatii. Germenii patogeni se pot depune pe suprafete prin umiditatea din aer sau prin contact direct. Numarul de germeni poate fi redus numai prin utilizarea dezinfectantilor, deoarece acestia asigura indepartarea simpla si sigura. Dezinfectantii de suprafate au ingrediente active care difera prin spectrul lor de compatibilitate cu germenii patogeni.

Dezinfectantii din sectorul sanatatii sunt utilizati pentru curatare si prevenirea transmiterii infectiilor in cabinete, laboratoare si spitale. Deoarece germenii patogeni pot supravietui luni de zile pe diferite suprafete, este important sa se efectueze o curatare si dezinfectie regulata pentru a asigura sanatatea si siguranta pacientilor si a personalului medical. Dezinfectarea corect efectuata reduce riscul de aparitie a germenilor si previne transmiterea infectiilor, contribuind astfel la mentinerea practicii si a igienei spitalicesti. Se recomanda ca utilizatorii sa poarte manusi de protectie atunci cand folosesc dezinfectanti de suprafate pentru a-si proteja pielea.

Este foarte important sa nu se stearga solutiile de dezinfectat imediat dupa ce au fost aplicate pe o suprafata. Multe produse folosite in dezinfectarea suprafetelor trebuie sa fie lasate sa actioneze timp de cateva minute pentru a fi eficiente (conform instructiunilor si recomandarilor).

Ca alternativa a dezinfectantului rapid gata de utilizare se gasesc servetelele dezinfectante care devin din ce in ce mai populare. Servetelele dezinfectante gata de utilizare nu sunt doar practice, ci si economisesc timp. De asemenea, pot fi folosite pentru a dezinfecta suprafete mai mici fara a fi nevoie sa pregatiti o solutie dezinfectanta.

Dezinfectantii pentru maini nu protejeaza doar utilizatorul, ci si pacientul. In functie de domeniul medical, un dezinfectant pentru maini trebuie sa fie eficient impotriva anumitor bacterii, virusi, microbi si paraziti. Un dezinfectant tipic pentru maini este bactericid, fungicid si virucid.

Dezinfectarea mainilor este esentiala in unele domenii, cum ar fi medicina generala si pediatria unde germenii joaca un rol important, deoarece multi pacienti care intra in cabinet sunt purtatori de boli infectioase. Acelasi lucru este valabil si pentru casele de batrani unde locuiesc mai multe persoane in spatii restranse si riscul de transmitere a bolilor infectioase este foarte mare.

Profesionistii din domeniul medical, si nu numai, ar trebui sa utilizeze dezinfectanti pentru maini cu un spectru de eficacitate standard sau extins.

Pentru a preveni patrunderea germenilor intr-o rana, pielea este dezinfectata inainte de operatii, punctii, injectii si recoltari de sange cu un dezinfectant pentru piele care este pulverizat sau aplicat cu un tampon special. Dezinfectantul pentru piele este lasat sa actioneze un timp suficient pentru a asigura o dezinfectie sigura.

Dezinfectantii pentru instrumentar se folosesc inainte de curatare si sterilizare pentru a proteja personalul dar si pacientul in timpul interventiilor. Instrumentele dezinfectate in prealabil pot fi curatate mai usor deoarece riscul de transmitere a infectiei este mult redus. De regula, instrumentele sunt introduse intr-o baie de imersie imediat dupa utilizare. Dezinfectantii pentru instrumente sunt aproape intotdeauna disponibili ca un concentrat din care se prepara o solutie apoasa. Apa folosita la diluarea dezinfectantului nu trebuie sa fie la o temperatura ridicata, pentru a nu produce vapori nocivi. Cand instrumentele sunt reprocesate manual intr-o baie de imersie, solutia dezinfectanta trebuie reinnoita in fiecare zi.

MKD Medicale va ofera o selectie extinsa de dezinfectanti pentru o gama larga de aplicatii, cum ar fi dezinfectarea pielii, dezinfectarea suprafetelor, a instrumentarului medical precum si dezinfectarea mainilor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.