(P) Cum protejează turismul virtual cele mai istorice situri culturale ale României?

Postat la 07 noiembrie 2024 14 afişări

 (P) Cum protejează turismul virtual cele mai istorice situri culturale ale României?

Tehnologia este prezentă în cele mai diverse industrii sau domenii, oferind oamenilor noi perspective, surprinzătoare pentru mulţi, referitoare la percepţia sau experimentarea diverselor tipuri de activităţi.

Probabil că nu mulţi îşi imaginau în urmă cu doar câţiva ani că vor putea călători virtual prin cele mai interesante locaţii din lume, din confortul propriei case. Mai nou, realitatea augmentată şi realitatea virtuală permit oricui să se bucure de experienţele călătoriilor fără a se deplasa efectiv.

Practic, turismul virtual reprezintă un fenomen care, deşi este la început, va lua amploare cu siguranţă, în viitor.

Totuşi de ce este turismul virtual un trend care promite foarte mult? Sunt foarte multe elemente de luat în considerare, dar, cu siguranţă plusurile sunt mai numeroase decât minusurile.

Spre exemplu, ideea de a vizita Castelul Bran sau Vlad Casino într-o perioadă extrem de aglomerată, cu cheltuieli ridicate pentru cazare şi transport poate fi una nu prea atractivă pentru mulţi. Acum, însă, un tur virtual sau o vizionare prin realitate virtuală reduce esenţial costurile sau disconfortul unei călătorii.

În rândurile următoare vor fi prezentate acestea pentru cititori, cu detalii semnificative referitoare la ce înseamnă în acest moment turismul virtual.

Călătoria între tradiţional şi modern

Provocările prezentului forţează anumite depăşiri ale tradiţionalului, indiferent de domeniu. La fel se întâmplă cu domeniul turistic care este din ce în ce mai expus la schimbare.

Multe ţări au luat decizii, radicale uneori, de a limita afluxul de turişti pentru că există o afectare ireversibilă a respectivelor locaţii. Fie că este vorba despre situri arheologice, din ce în ce mai greu de protejat, fie că este vorba despre oraşe care găzduiesc sute de mii de vizitatori timp de luni întregi, anumite aspecte negative îndeamnă la protecţie.

De exemplu, anumite oraşe au introdus taxe suplimentare, altele au decis limitarea zilnică a fluxului de vizitatori, totul pentru a proteja pe cât posibil deteriorarea anumitor vestigii faimoase.

Tot mai multe agenţii de turism se orientează spre acest aspect virtual, oferind deja site-uri specializate cu tururi virtuale care permit o experienţă vizuală destul de realistă.

Inclusiv autorităţile susţin acest tip de investiţii în turismul virtual, începând de la muzee sau instituţii, până la anumite locaţii care nu permit vizitarea în orice moment sau care sunt expuse unui risc crescut de deteriorare.

România - destinaţia încă nedescoperită de mulţi turişti

Pentru România, lucrurile nu sunt aliniate trendurilor internaţionale, nici la turism, cum nu sunt nici la alte capitole. Turismul ar putea fi mult mai atractiv, în special cel tradiţional, fizic, dacă infrastructura ar fi mai ofertantă şi mult mai sigură decât este în prezent.

S-ar putea spune că, în acest moment, ideea turismului virtual ar fi una câştigătoare, fiind mult mai rapidă decât eterna aşteptare a unor autostrăzi care să înlocuiască drumurile proaste şi periculoase.

De asemenea trebuie să fie ţinut cont că multe locaţii ar putea fi vizitate virtual, eliminând astfel riscurile asociate abundenţei de turişti. Este mult mai economic, mai rapid, mai redus ca şi costuri, atât pentru turistul virtual, cât şi pentru administratorii locaţiilor respective.

Ce înseamnă mai exact turism virtual? Aici posibilităţile sunt din ce în ce mai bine exploatate, începând de la filmări cu drona sau tururi virtuale ale spaţiilor.

Cui se adresează acest tip de turism? În principal oricărei persoane care, din diverse motive, nu poate fizic să întreprindă călătoria fizică spre o anumită destinaţie. Anumite categorii de persoane care nu se expun călătoriilor pot fi extrem de atrase de o asemenea oportunitate.

Indiferent de surprizele care sunt promise pe viitor în acest domeniu, nu trebuie ignorat faptul că o călătorie virtuală este la îndemâna tuturor, oricând şi poate oferi experienţe foarte reuşite indiferent de distanţă sau costurile pe care o călătorie obişnuită le implică.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
virtual,
turism,
protejare,
cultura

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.