Vindeti tot ce aveti si faceti-va investitori financiari!
Conform legii privind statutul BNR, n-avem nici o obligatie legala sa mentinem un anumit obiectiv de curs, ci stabilitatea preturilor si un nivel optim al rezervelor internationale." Acesta este raspunsul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, catre toti cei care injura banca centrala pentru caderea euro si afectarea afacerilor.
"Conform legii privind statutul BNR, n-avem nici o obligatie legala sa mentinem un anumit obiectiv de curs, ci stabilitatea preturilor si un nivel optim al rezervelor internationale." Acesta este raspunsul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, catre toti cei care injura banca centrala pentru caderea euro si afectarea afacerilor.
Cam cinic acest raspuns. Nu cred ca cei care tin pe umeri exporturile romanesti, care se chinuie sa gaseasca in afara piete de desfacere pentru produsele romanesti, meritau un asemenea raspuns. Pana una-alta, fara ei am fi o tara numai de importatori si nu cred ca i-ar ajunge guvernatorului toata va-luta din seif pentru a plati factura externa. Ar trebui, deci, ca Banca Nationala sa aiba grija de exportatori: daca nu prin curs, macar sa nu le fluture legea prin fata ochilor ca argument suprem.
Nu-mi aduc aminte sa fi folosit aceasta prevedere legala atunci cand trebuia sa apere stabilitatea preturilor. Intr-adevar, inainte nu era prevazuta explicit in statutul BNR apararea stabilitatii preturilor, iar guvernatorul folosea acest argument pentru a justifica de ce nu a putut sa se bata cu inflatia. Ca nu avea lege si nu se putea lupta cu guvernul. De-abia acum, dupa 15 ani de tranzitie, inflatia a devenit o prioritate pentru guvernator. El ar trebui sa se gandeasca la faptul ca in economie mai sunt si alti agenti economici care lucreaza dupa buget si care au de dat socoteala in fata actionarilor in fiecare luna. Azi iti faci calculele dupa un curs, peste o saptamana cand te uiti la incasari iti plangi de mila. Si o iei de capat cu socotelile folosind un alt curs.
Pentru a nu fi afectati de aceste fluctuatii, guvernatorul le reaminteste celor loviti de oscilatiile cursului ca pot sa-si acopere riscul prin contracte la termen. Corect. Asa spune teoria economica. Practic, daca te duci la o banca si ii ceri dealerului un curs leu/euro la o luna, iti ofera o asemenea cotatie - intr-o plaja atat de mare - incat iti piere tot interesul. Poate daca guvernatorul s-ar fi preocupat sa faca si o piata valutara la termen lichida, in care sa ai cotatii tot timpul si intr-o plaja redusa, nu intr-o diferenta de 3.000-5.000 de lei intre cotatia de cumparare si cea de vanzare, atunci sugestia lui de a trimite agentii economici sa faca hedging valutar ar fi avut valoare practica.
Un alt argument folosit de Mugur Isarescu pentru a raspunde criticilor este acela ca BNR nu poate folosi la infinit cursul ca o subventie pentru agentii economici. Adica nu mai poate acoperi ineficienta economica a companiilor care traiau bine mersi din cresterea tot timpul a cursului. Un argument corect, daca am pastra aceeasi unitate de masura tot timpul. Sa ne aducem aminte de perioada 1995-1996, atunci cand dolarul a fost tinut pe loc, tot de Banca Nationala, la solicitarea guvernului Vacaroiu si a PDSR, pentru a tine in viata mamutii industriali nerestructurati si a raportat astfel crestere economica. Cursul a fost tinut pe loc, iar cand i s-a dat drumul, din ianuarie 1997, nimic nu l-a mai oprit. Iar cresterea dolarului a afectat nu companiile rele, ci in primul rand pe cele bune. Iar guvernatorul nu si-a pus cenusa in cap.
Credeti ca, acum, scaderea euro va scoate de pe piata companiile proaste, care traiesc din curs? Ma indoiesc. Tot companiile viabile vor fi nevoite sa umble la restructurari. Mai avem pana sa ajungem la companiile neperformante. Intre timp o sa mai acumuleze datorii si o sa se imprumute mai mult. Ce-i drept, la o dobanda mai mica. Nu la suta la suta, ca acum cativa ani.
La un moment dat, cand argumentele economice s-au terminat, Mugur Isarescu a afirmat sec: cei care pierd fac scandal, iar cei care castiga tac din gura si fac si mai multi bani. Eu as traduce aceasta fraza printr-un indemn adresat agentilor economici: nu are rost sa va mai plangeti; vindeti tot ce aveti, lasati-va de productie, comert, servicii, nu va mai bateti capul cu gasirea unor piete externe de desfacere, cu obtinerea unor comenzi pentru a da de lucru la oameni, a plati impozite si a mai obtine profit.
Faceti-va investitori financiari. Puneti toti banii in depozite in lei sau in valuta si asteptati sa vina Banca Nationala sa faca simulari. Sigur asa o sa fiti mai castigati.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro