Planul B: Sa dam jos Guvernul!

Postat la 10 mai 2010 14 afişări

“Domnule, sa isi ia un director de comunicare. Asta ar trebui sa fie prima masura pe care sa o ia Guvernul. Ati vazut ce s-a intamplat in ultimele zile? Nimeni nu stie nimic, e un haos total…”

Declaratia facuta saptamana trecuta la cea mai recenta editie a clubului organizat de BUSINESS Magazin (detalii in pagina 40) de catre Mihai Ghyka, cel care a facut celebru brandul de bere Bergenbier, sintetizeaza ceea ce oamenii de afaceri spun la unison de ani de zile: AUTORITATILE ROMANE NU AU SI NU AU AVUT NICIODATA UN PLAN B.

Nu, nu este vorba de o greseala de tipar, este doar strigatul tot mai disperat al managerilor filialelor locale ale multinationalelor, nevoiti sa explice acum sefilor de la sediile centrale ca niciunul dintre planurile B pe care le aveau in vedere nu era indeajuns de pesimist fata de realitate. Daca acum patru-cinci ani, nu era nevoie de explicatii pentru rezultate peste asteptari, situatia din prezent este complet inversata.

"Nu are rost sa comentam posibila marire a taxelor. Aici, lucrurile sunt clare: e nevoie de bani, si singura modalitate de obtinere este o marire de taxe", spune resemnat Bogdan Dancau, seful companiei care detine centrul comercial Militari Shopping Center din Capitala.

Finantist de meserie, Dancau pune degetul pe rana. "Problema cea mare e reprezentata de zecile de miliarde de euro care au intrat in tara in ultimii ani si care s-au evaporat. Banii capsunarilor, investitiile straine, banii din privatizari. Cum s-au cheltuit?"

O intrebare mai degraba retorica si al carei raspuns il veti putea afla, in urmatoarea perioada, din cadrul seriei de materiale grupate de noi, impreuna cu colegii de la Ziarul Financiar, in dosarul "Romania la raport" (serie din care primul articol il puteti gasi chiar din acest numar, la pagina 10).

O observatie: strigatul mediului de afaceri nu pare suficient de disperat incat sa ii determine pe manageri sa intre in politica. Cu exceptia Alexandrei Gatej, fostul sef regional al Unilever, care a devenit consilier al presedintelui Basescu, niciun alt nume de anvergura din business nu se regaseste pe pagina de contact a site-ului vreunei autoritati. Mai este de mirare ca rezultatele sunt practic invizibile, si sfaturile si recomandarile (desenate frumos in mape cu grafice si prezentari facute in Powerpoint) pe care le-au oferit asociatiile profesionale, de genul Consiliului Investitorilor Straini, nu sunt luate in seama aproape deloc?

Sigur, ca de fiecare data, exista o explicatie. Asa cum spune si Mihai Ghyka, niciun ministru, oricat de mult ar vrea sa se implice, nu poate lucra cu oameni care sunt preocupati mai mult de ceea ce au de facut in afara programului si care se concentreaza mai degraba pe pastrarea functiei decat pe "imbunatatirea performantelor la locul de munca".

Ba, mai mult, ministrul stie foarte bine ca existenta lui se masoara in perioada dintre doua remanieri, astfel incat trebuie sa actioneze imediat. Adica, evident, cheltuieli extravagante, fara vreo modalitate prin care sa fie urmarita eficienta lor sau, asa cum spunea reprezentantul unui distribuitor de computere, achizitii de PC-uri scumpe, tinute in depozit nedesfacute doi ani pana expira garantia, pentru ca apoi sa se cumpere altele noi pentru ca, nu-i asa, au iesit din garantie.

Mai nou, tot mai multi afaceristi incearca, asa cum face si antreprenorul Marius Ghenea, o gluma amara prin analogia cu perioada fanariota, cand conducerea statului era impusa de Inalta Poarta Otomana (FMI jucand acum rolul Portii, cel putin in cazul anticipatei mariri de taxe).

Gluma ascunde insa adevarata problema a autoritatilor: nu mai au autoritate. Strategie, masuri dureroase, curaj, actiune, toate aceste cuvinte nu au nicio valoare cand sunt asociate cu un guvern lipsit de autoritate si mai ales, de incredere.

Mai conteaza explicatii precum cea a Lilianei Solomon, sefa Vodafone, ca o majorare a taxelor va aduce dupa sine o reducere a consumului, ceea ce va duce la o alta reducere a consumului, si, implicit, la un efect negativ asupra iesirii Romaniei din recesiune? Sau ca un consum mai mic cu 4-5% si o crestere a evaziunii cu cateva procente anuleaza complet orice venit (potential) suplimentar din majorarea TVA?

Domnule Ghyka, si prin dumneavoastra intregului mediu de afaceri, v-as adresa intr-o forma adaptata aceeasi intrebare pe care un publicitar a adresat-o doamnelor Mariana Gheorghe (sefa Petrom) si Liliana Solomon (sefa Vodafone) la una dintre intalnirile "Meet the CEO" organizate de noi. V-ati gandit ca in loc sa conduceti sute sau mii de oameni sa conduceti milioane? Si o companie cu afaceri de 125 de miliarde de euro pe an?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Ionut Bonoiu,
editorial
/opinii/planul-b-sa-dam-jos-guvernul-6099789
6099789
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.