Pagube colaterale

Postat la 21 februarie 2006 1 afişăre

Cati dintre cei 4,5 milioane de fumatori din Romania se vor lasa de fumat din cauza taxei de viciu, care va aduce si cea mai mare scumpire a tigarilor din istorie? Greu de prevazut. Dar cei care n-o vor face vor renunta fara indoiala la alte placeri – sau la nevoi mai putin apasatoare – pentru a-si lua zilnic doza de nicotina.

Cati dintre cei 4,5 milioane de fumatori din Romania se vor lasa de fumat din cauza taxei de viciu, care va aduce si cea mai mare scumpire a tigarilor din istorie? Greu de prevazut. Dar cei care n-o vor face vor renunta fara indoiala la alte placeri – sau la nevoi mai putin apasatoare – pentru a-si lua zilnic doza de nicotina.

 

Taxa de viciu e pe punctul de a fi legiferata - guvernul si-a asumat deja saptamana trecuta raspunderea pentru pachetul de legi care prevedea introducerea acesteia ca sursa de finantare a reformei din sanatate. Dar deocamdata nimeni nu stie cu cat se va scumpi tutunul – nici Ministerul Sanatatii, care facut proiectul de lege (pe care anuntase ca si l-ar dori aplicat de la 1 martie), nici producatorii de tutun, care vor adauga taxa la pretul pachetului de tigari.

 

"Nu stim ce decizii sa luam (n.r. – pentru scumpiri), pentru ca nu stim ce sa calculam", spune Gilda Lazar, director Corporate Affairs la Japan Tobacco International (JTI), al treilea mare producator de tutun din Romania. Nici British American Tobacco (BAT), nici Philip Morris nu au comentat pentru acest articol, dar ambele companii sunt, in mod evident, in aceeasi situatie.

 

Clarificari privind viitoarele preturi ale tigarilor vor aparea abia o data cu normele metodologice, termenul legal de publicare a acestora fiind de 60 de zile. Normele sunt esentiale pentru ca ar urma sa stabileasca in ce fel se aplica taxa de 20 de eurocenti pe pachet. Daca acesti circa 7.200 lei vor fi adaugati mai intai la pretul tigarilor si abia dupa aceea va fi aplicata acciza, asta va insemna 15-16.000 de lei in plus la fiecare pachet.

 

Producatorii de tutun spun ca o astfel de varianta e incorecta, pentru ca inseamna o dubla impozitare, fara sa mai vorbim de faptul ca legislatia europeana prevede doar trei tipuri de taxe, iar cea de viciu nu e inclusa printre ele. Si, oricum, acciza in sine este o taxa care se aplica tocmai pentru a descuraja consumul produselor daunatoare sanatatii.

 

Daca insa taxa va fi adaugata la pachetul de tigari abia dupa aplicarea accizei, asa cum si-ar dori producatorii, atunci tigarile se vor scumpi cu doar 7.200 de lei la pachet. Scumpirea tigarilor va fi, asadar, semnificativa, mai ales daca luam in calcul si majorarile de accize care se vor face in vara dupa calendarul convenit cu Uniunea Europeana. Guvernul a dat asigurari producatorilor de tutun ca va gasi o varianta sa evite dubla impozitare - dar chiar si asa, 7.200 de lei la fiecare pachet inseamna, daca presupunem ca doar jumatate dintre fumatorii din romani vor fuma dupa scumpire un pachet de tigari pe zi, circa 135 de milioane de euro in plus.

 

Calculul pare plauzibil, avand in vedere ca Ministerul Sanatatii a anuntat deja ca se asteapta anul acesta la incasari suplimentare de 150 mil. euro din aceasta taxa si de 200 mil. euro in 2007. Incasarile pe care le asteapta anul acesta guvernul sunt mai mari decat intreaga piata anuala a cafelei, pentru a lua un singur exemplu. Iar cele 150 de milioane, cat ar trebui sa obtina Ministerul Sanatatii din taxa de viciu, nu vor fi decat bani deturnati de la alte cheltuieli de fiecare fumator care nu va renunta la tigari pe motiv de pret.

 

Acum, din fiecare trei romani cu varsta de peste 18 ani, unul e fumator, ceea ce inseamna o "incidenta de circa 31-32%", spune Gilda Lazar, de la JTI. E putin probabil ca incidenta fumatului sa se reduca semnificativ, cum spera Ministerul Sanatatii. Tigarile, arata studiile, intra in categoria produselor cu cea mai mare fidelitate din partea consumatorilor, spune sociologul Mircea Kivu, director al Institutului de Marketing si Sondaje (IMAS), fidelitate data de dependenta fiziologica.

 

E de asteptat, de aceea, ca multi fumatori sa plateasca taxa de viciu fara discutii, reducand alte cheltuieli – cele la "articolele de imbracaminte, incaltaminte dar si produsele nealimentare de larg consum", crede Kivu. S-ar adauga aici si cheltuieli mai mici pentru carti, presa si spectacole. Vom avea, in schimb, un sistem sanitar mai bun?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Pagube colaterale
/opinii/pagube-colaterale-979198
979198
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.