Opinie George Mioc, CEO PSI Industries: Guvernul „Bacşiş” trebuie trimis în judecată pentru haosul creat de OUG 8/2015

Postat la 20 mai 2015 957 afişări

Este momentul ca antreprenorii români să se asocieze şi să aducă în faţa instanţei guvernul Ponta pentru emiterea ordonanţei de urgenţă privind impozitarea bacşişului, OUG 8/2015, şi apoi abrogarea ei la doar trei săptămâni de la intrarea în vigoare.

Opinie George Mioc, CEO PSI Industries: Guvernul „Bacşiş” trebuie trimis în judecată pentru haosul creat de OUG 8/2015

Este timpul să se ceară guvernului Ponta să suporte toate cheltuielile legate de respectarea prevederilor aberante din ordonanţă – de exemplu, registru pentru banii personali – dar mai ales să se solicite daune morale de zeci sau sute de milioane de euro pentru: haosul creat, bătaia de joc cu care sunt tratate cerinţele mediului de afaceri (predictibilitate legislativă şi transparenţă, în primul rând) şi hărţuirea comercianţilor (inclusiv ameninţarea cu percheziţia corporală, pentru a verifica banii personali ai fiecărui angajat). Ştiu, pot fi multe obiecţii la o astfel de iniţiativă – procesul ar dura ani buni, Ponta ar ajunge la pensie înainte de finalizarea sa, iar cei care ar plăti ar fi contribuabilii nevinovaţi – dar de undeva trebuie pornită o rezistenţă clară, palpabilă, a mediului de afaceri faţă de o guvernare abuzivă.

Nu trebuie să uităm înverşunarea cu care acest Executiv s-a năpustit asupra unor oameni care trăiesc din venituri sub salariul mediu pe economie – chelneri, frizeri, taximetrişti. Ministrul de Finanţe, Eugen Orlando Teodorovici, ne explica plin cinism despre cum se va proceda la taxarea bacşişului oferit băiatului care aduce pizza: „Dacă doriţi să lăsaţi un bacşiş, mergeţi la unitatea respectivă, iar acolo, pe casă, bate bonul fiscal, bacşişul respectiv, şi asta este.

Sau cu taxiul, vreţi să mă întrebaţi şi de taxiuri, dacă mergeţi cu taxi?”.  Mai mult, în ordonanţa referitoare la taxarea bacşişului a fost strecurată o prevedere halucinantă prin care amenzile încasate de ANAF nu se restituie dacă instanţa anulează procesul verbal de constatare a contravenţiei. Era un text atât de flagrant în contradicţie cu legea fundamentală, încât ANAF a simţit nevoia să precizeze că nu are drept de iniţiativă legislativă – un mod discret de a spune că această prostie a fost promovată de ministrul de Finanţe Teodorovici.

Acum, guvernul PSD crede că poate face uitate toate aceste fapte grave prin emiterea unei alte ordonanţe care să anuleze toate măsurile abuzive. Nu trebuie să acceptăm acest raţionament. OUG 8/ 2015 a produs consecinţe şi a consumat resurse bugetare importante. Funcţionarii publici au fost puşi să dea o formă legală unor idei proaste şi neconstituţionale. S-au emis documente interne, s-au ţinut şedinţe şi, în final, după aprobarea în şedinţa de guvern, ordonanţa de urgenţă s-a publicat în Monitorul Oficial. Parlamentul este obligat să dezbată ordonanţa: alte zile pierdute, alţi bani aruncaţi pe fereastră. Se vor pierde resurse şi prin faptul că actul legislativ a fost atacat la Curtea Constituţională de către Avocatul Poporului. Pe scurt, mii de funcţionari, precum şi sute de parlamentari şi demnitari sunt chemaţi să rezolve gafa Executivului.

Dacă opinia publică şi în special mediul de afaceri vor accepta să lase să treacă această acţiune a guvernului Ponta fără a o sancţiona, este o chestiune de timp până când lucrurile se vor repeta, într-o formă sau alta. Am observat, pe Facebook, că românii sunt tentaţi să râdă de amatorismul Executivului şi apoi să uite. Mă bucur că oamenii îşi păstrează umorul, dar de data aceasta este nevoie de mai mult. Am mai arătat ce puternică a devenit Camera de Comerţ Româno-Americană, AmCham, pentru că firmele cu capital american s-au organizat şi au ţinut guvernele, de oricine ar fi fost ele conduse, sub presiune. De ce antreprenorii români, mult mai puternici decât investitorii americani din România, nu fac acelaşi lucru? Această ordonanţă scandaloasă emisă de Guvernul „Bacşiş” este un bun prilej ca oamenii de afaceri să acţioneze şi le impună respect politicienilor, în special celor din tagma lui Victor Ponta.


Notă: Opinia prezentată îi aparţine domnului Mioc şi nu implică în niciun fel redacţia Business Magazin sau organizaţia din care publicaţia face parte.

Urmărește Business Magazin

/opinii/opinie-george-mioc-ceo-psi-industries-guvernul-bacsis-trebuie-trimis-in-judecata-pentru-haosul-creat-de-oug-8-2015-14302056
14302056
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.