Nurofen şi pâine caldă

Autor: Andra Stroe Postat la 15 mai 2023 272 afişări

Nurofen şi pâine caldă

Dacă am nevoie să tratez vreo migrenă sau alte dureri supărătoare, cele şapte farmacii din vecinătate – de cartier ori „de brand”, dintre care una nou deschisă –, mă aşteaptă frumos aliniate una după alta pe Şoseaua Iancului, cu tabletele de Nurofen pregătite.

Până nu de mult însă, dacă tânjeam după o pâine caldă opţiunile erau cam zero, căci până ajungeam eu din piaţă de la Obor înapoi acasă aş fi mâncat-o rece. Nici pâine proaspătă nu prea se găsea prin apropiere, decât din aluat congelat şi la preţuri excentrice, pe la supermarket, aşa că de multe ori alegeam un toast feliat, care are dată de expirare de vreo lună.

Totuşi, de curând, în cartier s-a deschis şi o mică brutărie. Amplasată strategic lângă Poştă şi aproape de intersecţia mare, e şi la îndemâna pensionarilor care vin să ridice pensia, şi în drumul corporatiştilor care se întorc de la birou cu metroul, şi al părinţilor care îşi duc sau îşi iau copiii de la şcolile şi grădiniţele din apropiere. Un spaţiu de doi metri pe doi, o vânzătoare, preţuri mici şi o sortimentaţie mulţumitoare de produse. Îmi ia vreo 2-3 minute să ajung şi am început să merg zilnic, ca să am mereu pâine proaspătă la masă. 

Coadă e mereu şi a devenit cunoscută şi mai departe de zona noastră. „Vorbeşti de Basarabia?”, m-a întrebat o colegă care locuieşte la vreo doi kilometri distanţă, când i-am spus că am un pont pentru ea. Normal că pont, dacă e 2,5 lei pâinea caldă, într-o vreme în care un toast de 600 de grame depăşeşte 10 lei şi ardeiul gras nu se mai vinde la kilogram, ci la bucată. Cum e cazul la aprozarul de lângă brutărie, şi el frecventat de mulţi care nu au timp sau le e prea lene să meargă până în piaţă la Obor după roşii coapte şi neîncolţite şi alte legume fără urme de mucegai, cum gasim la supermarket. Rămâne de văzut cât va rezista. Brutăria, calitatea, nivelul bun de preţuri. Momentan însă, acest mic business demonstrează că se poate şi cu preţuri mici, produse bune şi locaţii simple, şi că lumea caută astfel de locuri. Căci găseşti prin cartiere mai de lux tot felul de magazine fancy cu produse artizanale, dar de 5-10 ori mai scumpe şi nu neapărat la o calitate mai bună.

Dacă tot suntem pe primul loc la consumul de pâine în Uniunea Europeană (statistică din 2021 citată de Mediafax) şi pe locul 7 ca număr de farmacii, cu peste 8.000 de unităţi, potrivit ZF, poate e momentul să nu mai deschideţi farmacii, că sunt destule! Deschideţi brutării. Şi aprozare. Măcar să mâncăm pâine proaspătă, dacă multă mâncăm deja.

Iar noi, tinerii, nu consumăm doar Mc şi KFC, şi nici doar avocado, kale şi somon. Ci tânjim după o legumă cu gust şi o pâine care ţi se topeşte în gură. Şi nu avem timp să mergem zilnic la Obor. Dar până la colţul blocului da.

Mereu i-am invidiat pe francezi, italieni, spanioli pentru boulangeriile, carmangeriile, tarabele colorate cu fructe şi legume proaspete, care te îmbie să te aşezi la micile mese puse pe lângă şi să mănânci un croissant cald cu unt, o baghetă cu jambon sau un panini cu mozzarella fresca şi frunze de busuioc. În Paris, dimineaţa, încă dinainte să se deschidă Carrefoururile, se deschideau micile afaceri de familie. Dacă te trezeai şi luai străzile la pas în zorii zilei, îi vedeai pe francezi, fumos îmbrăcaţi, cu cămaşă albă şi şorţ de piele – căci sunt fashion şi în spatele tejghelei – cum deschideau zgomotos obloanele de metal de la aprozare, pescării şi tot aşa şi începeau să aşeze frumos marfa pe rafturi şi tarabe.

Mereu mi-am dorit să am şi eu în cartier astfel de magazine, în care să merg dimineaţa, să nu fie o casă de marcat, ci o „tanti”, să îmi cântărească legumele sau să îmi spună ce pâine e mai bună şi să mă întorc acasă cu plasa plină de arome şi proaspăt. Mi-aş dori să găsesc şi ouă de ţară, lapte, unt de casă şi brânză veche de oaie, şi sper ca pe viitor să se deschidă şi un astfel de magazin în Iancului.

Între atâtea blocuri gri şi îmbâcsit de miros de carburant, Bucureştiul are nevoie de un strop de culoare şi miros de la căpşunile parfumate, legăturile de leurdă, pâine proaspătă şi brânză de ţară.  

Andra Stroe, jurnalist, BUSINESS Magazin

(andra.stroe@businessmagazin.ro)

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Opinie,
paine,
farmacii,
cartier,
legume,
supermarket

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.