Mai vreti vaccin?

Postat la 17 februarie 2010 19 afişări

La sfarsitului anului trecut, medicul devenit secretar de stat Adrian Streinu-Cercel era eroul care urma sa scape natiunea de boala anului – gripa porcina. A fost cea mai puternica voce care a sustinut vaccinarea in masa, ba chiar s-a vaccinat in fata camerelor de filmat, si s-a grabit sa-i judece pe cei care s-au aratat neincrezatori in aceasta masura de preventie. Intre timp, Institutul Cantacuzino a pierdut licenta de a produce vaccinuri.

Toata lumea a vazut imaginile in care sute de oameni stateau ore in sir la cozi infernale, asteptand sa faca injectia miraculoasa. In curtile spitalelor, la metrou, in parcuri sau oriunde se amenajase un centru improvizat in care se putea face vaccinul, oamenii indurau cu stoicism si frigul si foamea si setea si plictiseala si vocea enervanta a colegului de rand.

Sigur, riscul de a prinde virusul in astfel de conditii, in care stateau atat de ingramaditi incat simteau unul rasuflarea altuia in ceafa, era cu mult mai mare decat daca si-ar fi continuat viata intr-un ritm normal si igienic.

Dar, nu, romanului ii place sa stie ca e sanatos! Chiar daca fumeaza un pachet de tigari pe zi, mananca de sarbatori pana intra in spital si este atat de in forma incat abia mai respira dupa ce urca un singur etaj, romanul trebuie sa traiasca cu iluzia ca este sanatos. Este si motivul pentru care in fiecare casa exista zeci de medicamente, cumparate fara reteta din farmacii, care dupa cum suna mai bine sau dupa cata reclama are la televizor.

Asa ca, daca acum o luna indrazneai macar sa pui la indoiala eficienta acestui vaccin, erai pus cu promptitudine la zidul rusinii, numit inconstient si ti se servea pe tava intelepciunea suprema: "pana la urma, e viata ta. Daca vrei sa mori, mori. Eu nu <<ma>> risc". Streinu-Cercel era printre cei mai vocali inamici ai "necredinciosilor".

Acum insa, la foarte scurt timp de la isterie, discursul ii e mai degraba soptit pentru ca Institutul Cantacuzino nu mai are licenta pentru acest produs. Institutul, care si-a pierdut licenta intrucat i-a expirat standardul de bune practici de fabricatie, este acelasi despre care Streinu Cercel spunea ca este unul dintre primii 11 producatori mondiali de vaccinuri. Practic, asta inseamna ca o serie de echipamente noi vor trebui completate si modernizate. Este vorba, adica, tocmai despre echipamentele vechi si neperformante cu care s-a facut vaccinul care a mobilizat Romania.

In mod cert, urmeaza un nou val de isterie. Cei care au facut vaccinul, vor da din colt in colt si se vor intreba daca nu cumva ar fi trebuit sa se limiteze la Paracetamol si vor incepe sa acuze in stanga si in dreapta. Unii vor jura pe rosu ca in veci nu se vor mai aventura la astfel de masuri. Altii chiar vor incepe sa simta o "vajaiala la cap" sau se vor trezi cu stomacul intors pe dos - semn clar ca ceva nu e in regula. O fi de la vaccin? Or fi efecte adverse?

Pana acum, rezultatul meciului e 1-0. Nu mi-e inca foate clar cine are 1, dar Cercel are sigur 0. Daca se gandeste ca remiza va veni din proiectul "taxa fast-food", ar trebui sa fie in garda (jocul de cuvinte e intentionat) - cel ma probabil, va pierde si pe acest teren. Si la capitolul imagine si la capitolul realizari personale. Este doar un nou exemplu al elitei profesionale pervertite de interesele politice si mirajul unui nou tip de notorietate si putere. La fel de nefericit ca si celelalte...

Urmărește Business Magazin

/opinii/mai-vreti-vaccin-5540068
5540068
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.